Leandro Bisiach

He conegut molts constructors I reparadors de violins. La “liuteria” ha estat des de sempre la meva passió. Detecto molt fàcilment si un violí és italià o no. He visitat els tallers de Pierre Vidoudez (Ginebra), Etienne Vatelot (Paris), Giuseppe Ornati, Ferdinando Garimberti i Andrea Bisiach (Milà), Giuseppe Lucci (Roma), Josef Vedral (La Haia), Pierre Gaggini (Niça), i d’altres. També vaig tenir una estreta relació amb Jacques Français que tenia un important establiment a Nova York però que venia de tant en tant a Barcelona. Ara ja és mort.

Aquests tres articles breus que farem aquests dies estan dedicats a tres constructors de violins molt importants per a mi. Començo amb Leandro Bisiach (1904-1982). Vaig tenir una molt estreta relació amb aquest gran constructor considerat el darrer representant de la famosa Escola de Cremona. Tenia altres tres germans que també es dedicaven a la construcció i reparació d’instruments. Estar amb ell era com tornar a la Cremona del segle XVIII. Un gran mestre.

Jordi Cervelló

.
He conocido a muchos constructores y reparadores de violines. La “liuteria” ha sido desde siempre una de mis pasiones. Detecto fácilmente si un violín es italiano o no. He visitado los talleres de Pierre Vidoudez (Ginebra), Etienne Vatelot (París), Giuseppe Ornati, Ferdinando Garimberti i Andrea Bisiach (Milán), Giuseppe Lucci (Roma), Josef Vedral (La Haya), Pierre Gaggini (Niza), y de otros importantes personajes. También tuve una estrecha relación con Jacques Français, prestigioso luthier francés afincado en Nueva York. Français realizó varios viajes a Barcelona con el fin de adquirir algún violín antiguo que pudiera interesarle. Murió hace unos años.

Estos tres artículos breves que publicaremos esta semana están dedicados a tres constructores de violines muy importantes para mi. Empiezo con Leandro Bisiach (1904-1982). Con este gran maestro tuve una relación muy intensa e inolvidable. Su padre, Leandro Bisiach (1864-1946) fue discípulo de Enrico Ceruti considerado el último gran representante de la Escuela de Cremona. Leandro junior tenía otros tres hermanos, todos ellos dedicados a la liuteria.   

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s