El treball amb el Murtra Ensemble

Abans que res, agrair a tots els membres del Murtra la seva entrega, interès i sensibilitat.*

La meva obra Divertimento 2002 consta de sis moviments, cadascun dels quals té una intenció diferent. Vaig explicar el contingut emocional i tècnic de les sis parts. Coneixia a alguns membres del grup, especialment al Bernat Bofarull i a en Joan Orpella, ex deixebles meus. També a la violoncel·lista Laia Puig. Tots ells van estar sempre molt atents a les meves indicacions.

Al contingut expressiu, s’ha d’afegir, naturalment, els del ritme, l’afinació, l’equilibri, la intencionalitat per assolir un discurs entenedor i que cada moviment tingui el seu propi caràcter. No és gens fàcil. Però vaig sortir molt satisfet del resultat, amb el convenciment no patir gens en el moment de la seva interpretació en concert. Ens vàrem entendre i això és el més important.

Una nova obra és, sens dubte, tot un repte. Més en un conjunt on hi ha vent, corda i percussió. On tot ha de sortir sincronitzat. El grup sencer ha de formar un corpus compacte i els solos han d’anar apareixent amb propietat. És una obra que tant té moments orquestrals com de cambra. És com un joc calidoscòpic que cal endevinar, tot i que està plena d’indicacions. Però està clar que darrera de les indicacions hi ha molts detalls que un compositor no indica, perquè s’han d’entendre. Si més no, s’han d’anar trobant a mida que es va penetrant en l’obra. 

La diferència entre una obra nova i una obra de repertori és abismal. En la nova, tot s’ha de fer. Fins que no s’arriba a entendre s’ha de lluitar molt. Ha d’haver-hi ganes i molta imaginació. Repeteixo: en una partitura hi ha molts signes i moltes indicacions, però l’intèrpret ha d’endevinar tot el que no està escrit. N’estic content i amb això és suficient.

Jordi Cervelló

* El Murtra Ensemble van voler celebrar el cinquè aniversari amb un concert on van programar obres de compositors catalans vius: Jordi Cervelló, Joan Albert Amargós, Miquel Roger i Pau Sandaran. Uns dies abans van poder treballar les obres amb els seus autors.

Un pensament sobre “El treball amb el Murtra Ensemble

  1. Retroenllaç: MURTRA ENSEMBLE CELEBRA EL SEU CINQUÈ ANIVERSARI : Murtra Ensemble

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s