El Xostakóvitx d’Aldo Ferraresi

Aldo Ferraresi

El meu estimat YouTube m’ha donat de nou una gran alegria: poder escoltar la versió en directe del Concert per a violí i orquestra núm. 1 de Dmitri Xostakóvitx, a càrrec del violinista Aldo Ferraresi i l’Orquestra de la RAI de Torino, dirigida per Mario Rossi. Tot i que ja han passat més de cinquanta anys -l’enregistrament data de 1959-, he de dir que jo aquella nit era a Milà, sentint-lo en directe. Era l’estrena a Itàlia d’aquesta partitura. D’aquí l’alegria.

Pel que fa a Aldo Ferraresi, m’agradaria comentar que va ser un violinista importantíssim, entre 1940 i 1960. Nascut l’any 1902 i mort el 1978, tenia un germà també violinista, més jove que ell però també molt destacat. Es deia Cesare i va ser membre del Trio de Milà, al costat del pianista Bruno Canino i del violoncel·lista Rocco Filipini. Amb Cesare vaig tenir una relació molt estreta, que comentaré en un altre moment.

La interpretació que fa Aldo Ferraresi del Concert de Xostakóvitx és impactant, tot i que l’enregistrament en directe té algunes deficiències. En conjunt, però, es tracta d’un document molt vàlid, ja que la qualitat de so del solista és prou bona. Em sembla una molt bona oportunitat de conèixer aquest violinista, un dels millors de la seva generació. Ferraresi -deixeble de Mario Corti (gran pedagog), Jan Kubelik i Eugène Ysaÿe– tenia una volada excepcional, on so i tècnica anaven estretament lligades. Era un violinista nat, genial i comunicatiu. Sortosament observo a través del YouTube que s’estan “penjant” altres enregistraments seus.

Jordi Cervelló

.
Mi querido YouTube ha vuesto a darme una gran alegría: poder escuchar la versión en directo del Concierto para violí y orquesta nº1 de Dmitri Shostakovich, a cargo del violinista Aldo Ferraresi y la Orquesta de la RAI de Torino, dirigida por Mario Rossi. Aunque ya han pasado más de cincuenta años -la grabación es de 1959-, recuerdo que yo aquella noche estaba en Milán, escuchando el concierto en directo. Era el estreno en Italia de dicha partitura. De ahí la alegría. 

Por lo que se refiere a Aldo Ferraresi, me gustaría comentar que fue un violinista importantísimo, entre 1940 y 1960. Nacido en 1902 y muerto el año 1978, tenía un hermano también violinista, más joven que él pero también muy destacado. Se llamaba Cesare y fue miembro del Trío de Milán, junto al pianista Bruno Canino y el violonchelista Rocco Filipini. Con Cesare tuve una relación muy estrecha, que comentaré en otro momento.

La interpretación que hace Aldo Ferraresi del Concierto de Shostakovich es impactante, aunque la grabación en directo tiene algunas deficiencias. En conjunto, sin embargo, se trata de un documento muy válido, ya que la calidad del sonido del solista es suficientemente buena. Me parece una muy buena oportunidad de conocer a este violinista, uno de los mejores de su generación. Ferraresi -discípulo de Mario Corti (gran pedagogo), Jan Kubelik y Eugène Ysaÿe– tenía una línea excepcional, en la que sonido y técnica iban íntimamente ligadas. Era un violinista nato, genial y comunicativo. Afortunadamente observo a través de YouTube que se están “colgando” otras grabaciones suyas. 

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s