Camille Saint-Saëns

saint-saens-i-concert

El gran compositor francès Camille Saint-Saëns (1835-1921) va ser també un gran personatge. Tan personatge com compositor? Jo penso que sí. Tot i que a Saint-Saëns se’l considera, no se sap ben bé perquè, un compositor menor, jo sempre l’he considerat un gran músic. Mai m’han agradat aquest tipus de qualificatius i menys en art, un terreny en el que a certs nivells no hi té cabuda el “qui és millor que un altre”. I si dic que era també un gran personatge és perquè al marge de la seva dedicació a la música, s’interessava per tot. Era un home d’un gust exquisit que destacava per la seva curiositat en altres disciplines. Tenia amplis coneixements de geologia, matemàtiques, botànica, ciències ocultes… i fins i tot d’astronomia. A més, es distingia per fer caricatures amb molta destresa. El seu perfil, tan ampli, em recorda als humanistes del Renaixement.

Doncs bé, no fa gaire vaig veure a través de YouTube una entrevista que li feien a Arthur Rubinstein, quan ja era gran. L’entrevistador, en un cert moment, li pregunta per Ravel, sabent de l’estreta amistat entre pianista i compositor. Rubinstein explica aleshores que un cop li va preguntar a Ravel com s’ho feia per orquestrar tan meravellosament. El compositor li va contestar de manera taxativa: “Amb el Concert per a piano i orquestra núm. 2 en sol menor de Saint-Saëns“. Vaja! Quina sorpresa més gran vaig tenir en sentir aquestes paraules. Quina coincidència més curiosa, ja que precisament aquest concert era un dels meus preferits quan deuria tenir més o menys 15 anys. Recordo la gran versió que d’aquesta obra en feia la pianista anglesa Moura Lympany, impactant encara avui.

També resulta curiós que Ravel li etzibés aquest concert quan es tracta d’una obra on la instrumentació és del tipus orquestra clàssica, és a dir sense trombons i només amb dues trompes i dues trompetes. M’imagino que Ravel li esmenta aquest concert perquè, d’una banda, sabia que li agradava molt a Rubinstein, i per altra part, tot i que la instrumentació és mínima, Ravel valorava que fos una obra molt acurada, d’escriptura senzilla, clara i pulcre. Tot està al seu lloc. 

L’inici del Concert és realment colpidor. El piano fa una mena de recitatiu, lent, sostingut, que recorda molt a Bach, per acabar amb amplis i contundents acords. Tot seguit, l’orquestra entra i respon amb dos amplis acords.

Conservo encara la partitura que feia servir de jovenet. Preciosa! Una edició de butxaca -una butxaca una mica grossa-, publicada a París per la prestigiosa i desapareguda editorial A. Durand, de la Place de la Madeleine. No diu l’any però calculo que és d’abans de la dècada dels quaranta. La tinc amb una encuadernació especial i m’agrada follejar-la. Els anys l’han envellit, i ara té un to groguenc, pàl·lid però molt suau.

Jordi Cervelló

El gran compositor francés Camille Saint-Saëns (1835-1921) fue también un gran personaje. ¿Tan personaje como compositor? Pienso que sí. Aunque a Saint-Saëns se le considera, no se sabe bien porqué, un compositor menor, yo siempre lo he considerado un gran músico. Nunca me han gustado este tipo de calificativos y menos en arte, un terreno en el que a ciertas alturas no cabe el “quien es mejor que el otro”. Y si digo que era también un gran personaje es porqué al margen  de su dedicación a la música, se interesaba por todo. Hombre de gusto exquisito, destacaba también por su curiosidad en otras disciplinas. Saint-Saëns tenía amplios conocimientos de geología, matemáticas, botánica, ciencias ocultas… e incluso sobre astronomía. Además era un experto  dibujante, destacando su pasión como caricaturista. Su amplio perfil me hace recordar a los humanistas del renacimiento.

Pues bien. No hace mucho que pude ver en YouTube una entrevista al pianista Arthur Rubinstein, ya mayor. El entrevistador, en un momento determinado, le pregunta por Ravel, sabiendo de la amistad que unía a los dos músicos. Rubinstein explica que en una ocasión le preguntó al compositor como lo hacía para orquestar tan maravillosamente, a lo que Ravel le respondió taxativamente: “Con el Concierto nº 2 para piano y orquesta de Saint-Saëns”. ¡¡Vaya!! ¡Qué sorpresa más grande que tuve al escuchar estas palabras! Qué coincidencia más curiosa ya que precisamente este concierto era uno de mis preferidos ya antes de los 15 años. Recuerdo la gran versión que de esta obra realizaba la pianista inglesa Moura Lympany, impactante todavía al día de hoy.

También resulta curioso que Ravel le espetara este concierto cuando se trata de una obra en el que la instrumentación es de tipo clásica, es decir sin trombones y sólo con dos trompas y dos trompetas. Imagino que Ravel le mencionó la obra ya que, por una parte sabía que gustaba mucho al pianista, y por la otra, aunque la instrumentación es mínima, para Ravel era ya un ejemplo de obra muy cuidada instrumentalmente. Saint-Saëns escribía de manera clarísima, pulcra, no utilizaba más notas de las necesarias y todo estaba en su sitio.

El inicio del Concierto es realmente conmovedor. El piano hace una especie de recitativo cadencial, lento y sostenido, que a mi me recuerda mucho la música de Bach, para concluir con amplios y contundentes acordes. Seguidamente entra la orquesta, que contesta con dos amplios acordes.

Conservo la partitura que utilizaba cuando era jovencito. ¡Preciosa!  Una edición de bolsillo – bolsillo un poco grande – publicada en París por la prestigiosa editorial A. Durand, de la Place de la Madeleine. No dice el año pero calculo debe ser de antes de la década de los cuarenta. La tengo con una encuadernación especial y me gusta hojearla. Los años la han envejecido y ahora tiene un tono amarillento, pálido pero  muy suave.

Jordi Cervelló

Un pensament sobre “Camille Saint-Saëns

  1. Retroenllaç: Carta a Camille Saint-Saëns | Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s