El Primer Concert de violí de Prokófiev

Prokofiev i Oistrakh

Una de les obres que més admiro del repertori per a violí i orquestra es el Concert en Re Major per a violí i orquestra de Serguei Prokófiev. El va escriure amb tan sols 26 anys i és un model únic de refinament. Tot ell és essencialment rus i ple d’innovacions tant d’ordre solístic com orquestral. Va ser escrit entre els anys 1917 i 1918, en el mateix període que la Simfonia Clàssica, utilitzant una instrumentació semblant, amb l’afegit de la tuba i l’arpa. 

El concert té un to més aviat cambrístic, amb una part solista tan relacionada amb el conjunt orquestral, que perfectament s’hagués pogut titular “Concert amb violí solista”. Ja només l’inici diu molt. Un “tremolo” de violes en “piano” porta a l’aparició del violí solista, que canta el tema principal sota la indicació italiana de “sognando”. I amb aquesta paraula es podria definir el Concert, escrit de manera “discreta”, llevat de l’Scherzo central, que fa de contrast. Tot ell és un entramat perfecte, un veritable treball d’artesania. Prokófiev escriu un Concert completament diferent dels compostos fins aquell moment.

Moltes coses es poden dir d’aquesta obra “silenciosa” i elegant. Esmentaré només algun detall que considero important. Abans que res, però, vull fer referència a quatre característiques que dominen el discurs: lleugeresa, transparència, netedat i precisió. Destaco, per exemple, les singulars ornamentacions i “appoggiature” del primer moviment, a càrrec del violí solista, indicades també per Prokófiev amb la paraula italiana “narrante”.

L’Scherzo“, típicament eslau, és un moviment completament obert. Una espècie de dansa russa, d’un humor rebel i agressiu, dins d’un clima de gran mobilitat. Irònic i contundent. El considero una mena de parèntesi però alhora important, pel contrast amb el tercer moviment, Moderato. Aquest comença amb la mateixa figuració de corxeres picades de l’Scherzo però amb un ritme molt tranquil, i en “piano”. La primera part té un to com indiferent, fins que el violí solista, mitjançant una ràpida escala ascendent, canvia radicalment el clima de l’obra, entrant de nou en l’atmosfera silenciosa i màgica del primer moviment. El tema “cantabile” amb el qual s’inicia aquest Moderato, serà executat pel solista de manera insòlita, amb un trinat en el registre més agut. L’efecte és sublim. Moments d’incertesa i tensió seran interromputs per un inesperat “piano subito”, que ens durà a una llarga coda, encara més delicada que la del primer moviment. El solista seguirà amb el trinat, però aquest cop evocant el tema principal de l’inici del Concert, provocant un èxtasi únic i sorprenent. Acaba amb el silenci més absolut.

Jordi Cervelló

Una de las obras que más admiro del repertorio para violín y orquesta es el ‘Concierto en Re Mayor para violín y orquesta’ de Sergei Prokófiev. Lo escribió con tan solo 26 años, y es un modelo de refinamiento. Todo en él es esencialmente ruso, y está lleno de innovaciones, tanto de orden solístico como orquestal. Fue escrito entre 1917 y 1918, en el mismo período en que componía la ‘Sinfonía Clásica’, utilizando una instrumentación parecida con el añadido de la tuba y el arpa.

El Concierto tiene un tono más bien camerístico, con una parte de solista tan relacionada con el contenido orquestal, que perfectamente se hubiera podido titular “Concierto con violín solista”. Ya sólo su inicio dice mucho. Un “trémolo” de violas en “piano” lleva a la aparición del violín solista que canta el tema principal bajo la indicación italiana de “sognando”. Y con esta palabra se podría definir el Concierto, escrito de manera “discreta” salvo el Scherzo central que hace de contraste. Todo en él es un entramado perfecto, un verdadero trabajo de artesanía. Prokófiev compone un Concierto completamente diferente de los escritos hasta aquel momento.

Muchas cosas se pueden decir de esta obra “silenciosa” y elegante. Destacaré alguno de los detalles que considero importantes. Pero antes me gustaría especificar aquellos rasgos que caracterizan el discurso de la obra: ligereza, transparencia, pulcritud y precisión. Destaco, por ejemplo, las singulares ornamentaciones  y “appoggiature” del primer movimiento, a cargo del violín solista, indicadas por Prokofiev con la palabra italiana “narrante”.

El ‘Scherzo’, típicamente eslavo, es un movimiento completamente abierto. Una especie de danza rusa, con humor rebelde y agresivo, en un clima de gran movilidad. Irónico y contundente. Lo considero como un paréntesis pero a la vez una parte muy importante por su contraste con el tercer movimiento ‘Moderato’. Éste también se inicia con la misma figuración que el ‘Scherzo’: corcheras en picado, pero con un ritmo muy tranquilo y en “piano”. La primera parte tiene un tono algo indiferente hasta que el violín solista, por medio de una escala rápida y ascendente, hace que cambie el clima radicalmente para entrar de nuevo en la  atmósfera silenciosa y mágica del primer movimiento. El tema “cantabile” en que se inicia este ‘Moderato’ es ejecutado por el solista de manera insólita, con una serie de trinos en el registro agudo. El efecto es sublime. Momentos de incertidumbre y de tensión se verán interrumpidos por un inesperado “piano subito” para llevarnos a la larga “coda”, todavía más delicada que la del primer movimiento. El solista sigue con el trinado pero esta vez evocando el tema principal del primer movimiento, lo que provoca un éxtasis único y a la vez sorprendente. Acaba en el más absoluto silencio.

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s