El violí i la corda ‘mi’ (1)

Niccolo Amati (1640)

Niccolò Amati (ca 1640)

El so celestial del registre agut i sobreagut

La qualitat tímbrica del violí es única. Es tracta d’un instrument que va trobar la seva forma definitiva a final del segle XVI amb Andrea Amati, fundador de la que sería la Escola més prestigiosa d’Itàlia, l’Escola de Cremona. Andrea va tenir dos fills, Antonio i Girolamo. Un fill d’aquest últim, Niccolò, seria el mestre del gran Antonio Stradivari (1644-1737), el més famós constructor de tota la història.

Entre els segles XVII i XVIII es van construir a Italia milers de violins considerats autèntiques joies. Instruments que ara tenen més de 300 anys i que encara reuneixen les millors qualitats de so. Són els més apreciats i alhora els més cotitzats. A l’Escola de Cremona se li ha d’afegir la de Brescia i d’altres ciutats, com Venècia, Milà, Torí o Nàpos. Una quarentena de ‘liutai’ van convertir aquest instrument musical en un miracle sonor mai més repetit. Al costat dels Amati i d’Stradivari, cal fer esment d’un altre gran nom: Giuseppe Guarneri del Gesù -també de Cremona-, juntament amb altres membres d’aquesta il·lustre família. Encara hi podríem afegir grans noms, com els de Bergonzi, Ruggieri, Montagnana, Guadagnini, Santo Seraphino, Gagliano, Rogeri, etc. Cal dir, però, que a partir de les dècades de 1770 i 1780, començà una certa decadència i els constructors italians van deixar de ser el que havien sigut. Tot i això, ja entrats en el segle XIX dos noms mantindrien el prestigi d’èpoques passades: Gian Francesco Pressenda i Giuseppe Rocca.

Interpretar els concerts de Beethoven, Mendelssohn o Brahms amb aquests instruments històrics segueix sent indispensable pels grans violinistes, que troben en ells el mitjà d’expressió més elevat, el que permet aconseguir la máxima bellesa sonora, a més d’una projecció del so que sobresurt del conjunt orquestral, capaç d’omplir una gran sala de concerts amb el seu timbre pur i excels. I és precisament en els concerts per a violí i orquestra on es fa palès aquest do diví, inimitable. Tot seguit esmentaré sis termes en italià que defineixen el so d’aquest instrument de manera molt precisa: primer de tot “bel suono”, per seguir amb “voce mórbida”, “voce pastosa”, “voce insinuante”, “voce vellutata” i “voce dolce”.

Cadasquna de les quatre cordes del violí té les seves característiques: la corda “sol”, per exemple, la més greu, té un timbre de contralt, i és plena i robusta. La corda “re”, que li segueix, és dolça i plena de poesía. La corda “la” és persuasiva i suau. Finalment, la corda “mi”, és la més aguda i la que motiva aquest escrit. Se la coneix també amb el nom de “cantino”. Es defineix com  a brillant, incisiva i oberta. Però compte, molt poques vegades s’ha descrit el so excels que prodoeixen el seus registres agut i sobreagut.

Aquest aspecte és per a mi importantíssim. No entenc com generalment es passin per alt les notes més celestials que produeixen els aguts d’aquest instrument. Les notes que converteixen el timbre del violí en un veritable miracle sonor.

Avui i durant els pròxims dies us proposaré uns quants exemples que he trobat molt il·lustratius, sobre quatre importants concerts per a violí i orquestra. Començo amb Mozart i el segon moviment “Adagio” del seu Concert per a violí i orquestra núm. 3, en Sol Major. Tot el moviment, escrit però en la tonalitat de Re Major, és una veritable joia de refinament únic. Mozart no dubta en substituir en aquesta part els oboès per les flautes i provocar així un clima el més eteri possible. S’inicia amb la presentació del tema principal a càrrec dels primers violins, que poc després canta el solista en l’octava superior. Mentre, la corda sempre en “sordina” va subratllant el tempo amb subtils tresets que no abandona en tot el moviment. El violí solista fa un cant sublim i allargat que commou per la seva puresa i l’habitual profunditat de Mozart.

Jordi Cervelló

ENLLAÇ:
Partitura del Concert per a violí i orquestra núm. 3, en Sol Major, de Mozart

EL VIOLIN Y LA CUERDA “MI”
El sonido celestial del registro agudo y sobreagudo

La calidad tímbrica del violín es única. Se trata de un instrumento que encontró su forma definitiva a finales del siglo XVI, con Andrea Amati, fundador de la que sería la Escuela más prestigiosa de Italia: la Escuela de Cremona. Andrea tenía dos hijos, Antonio y Girolamo. Un hijo de este último, llamado Niccolò, fue el maestro del gran Antonio Stradivari (1644-1737), el más famoso constructor de toda la historia.

Entre los siglos XVII y XVIII se construyeron en Italia miles de violines, considerados verdaderas joyas. Instrumentos de más de 300 años y que todavía reúnen las mejores cualidades de sonido. Son los más apreciados de todos y también los más cotizados. A la Escuela de Cremona, hay que añadir la de Brescia y la de otras ciudades como Venecia, Milán, Turín o Nápoles. Unos cuarenta “liutai”  convirtieron este instrumento en un milagro sonoro nunca más repetido. Junto a los Amati y los Stradivari, hay que mencionar a otro grande: Giuseppe Guarneri del Gesù, también de Cremona, además de otros miembros de la familia Guarneri. Otros grandes nombres son Bergonzi, Montagnana, Ruggieri, Santo Seraphino, Guadagnini, Gagliano, Rogeri, etc. Cabe decir que a partir de 1770/1780 comienza una cierta decadencia y los constructores italianos dejan de ser lo que han sido. Sin embargo, y ya dentro del siglo XIX, dos nombres mantendrían el prestigio de épocas pasadas: Gian Francesco Pressenda y Giuseppe Rocca.  

Interpretar los conciertos de Beethoven, Mendelssohn o Brahms con estos instrumentos históricos sigue siendo indispensable para los grandes violinistas, que encuentran en ellos el medio de expresión más elevado, el que permite conseguir la máxima belleza sonora, además de una proyección de sonido que sobresale del conjunto orquestal, capaz de llenar una gran sala de conciertos con su timbre puro y excelso. Y es precisamente en los conciertos para violín y orquesta donde se hace más evidente este don divino, inimitable.

Seguidamente referiré seis términos en italiano que definen el sonido de este instrumento de manera muy precisa: ante todo “bel suono”, para seguir con “voce mórbida”, “voce pastosa”, “voce insinuante”, “voce vellutata” y “voce dolce”.

Cada una de sus cuerdas tiene, lógicamente, sus propias características: la cuerda “sol”, la más grave, tiene un timbre de contralto. Es plena y robusta. La cuerda “re”, que le sigue, es dulce y llena de poesía. La cuerda “la” es suave y persuasiva. Finalmente, a la cuerda “mi”, la más aguda y la que motiva este escrito, también se la conoce como “cantino”. Se la define como una cuerda brillante, incisiva y abierta. Pero cuidado. Pocas veces se describe el sonido excelso que producen los registros agudo y sobreagudo. Y para mi, este aspecto es importantísimo. No entiendo como generalmente se pasan por alto las notas celestiales que producen los agudos de este instrumento, las notas que convierten el timbre del violín en un verdadero milagro sonoro.

A partir de hoy y durante los próximos días, expondré cuatro ejemplos muy ilustrativos de cuatro conciertos para violín y orquesta adecuados a la cuestión que planteo. Empiezo por Mozart y por el segundo movimiento “Adagio” de su ‘Concierto para violín y orquesta nº3 en Sol Mayor. Un movimiento lento que está escrito en la tonalidad de “Re Mayor” y que representa una verdadera joya de inspiración y refinamiento. Mozart no duda en sustituir en esta parte los oboes por flautas, y provocar así un clima lo más etéreo posible. Inicia con la presentación del tema principal a cargo de los primeros violines, que poco después es cantado por el violín solista en la octava superior. Mientras, la cuerda siempre en “sordina”, va subrayando el “tempo”, con sutiles tresillos que no abandona en todo el movimiento. El canto del violín solista es sublime y alargado y conmueve por su pureza y la habitual profundidad de Mozart.

Jordi Cervelló

ENLACE:
Partitura del Concierto para violín y orquesta nº 3, en Sol Mayor, de Mozart

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s