El violí i la corda ‘mi’ (3)

Mendelssohn-Concert

Seguint amb el registre agut del repertori violinístic, em centro avui en el “Concert per a violí i orquestra en mi menor” de Felix Mendelssohn. Una altra obra única i d’una inspiració total. El famós concert, escrit l’any 1844, és realment una obra d’art. Em referiré només al primer moviment, “Allegro molto appassionato”. Aquest comença amb el violí solista, que presenta directament el tema principal. On? Al registre agut, amb una introducció temática que dura 23 compassos, amb un “piano” lleuger i inspiradíssim. Mendelssohn, al contrari que la majoría de concerts, comença a l’inversa. És a dir, amb el solista presentant el tema principal, seguit del “tutti” orquestral, que no arriba fins al compàs 47. A continuació, un segon tema, en piano, a càrrec dels primers violins (compàs 72), es recollit pel solista una octava més alta, de nou , doncs, en el registre agut.

L’escriptura del violí solista és magistral en tot el concert. Mendelssohn no era violinista, com tampoc ho va ser Beethoven, però el seu instint era infalible, tal i com ho demostren les seves obres per a corda, començant pel seu meravellós “Octet” opus 20, escrit amb tan sols 16 anys.

Un altre moment curiós i original del primer moviment del concert és el llarg pedal de vuit rodones que realitza en la corda “sol”, la més greu, mentre la fusta canta la tercera idea principal que tot seguit recull el violí solista utilitzant la segona corda, “la”. Torna a utilitzar el registre agut a partir del compàs 208 en “fortissimo”. El violí sol en el registre sobreagut és respost per a tota l’orquestra amb un altre “fortissimo”. Amb la indicació de “con forza” fa una al·lusió enérgica del tema inicial, al que respondrà l’orquestra.

El clima segueix amb una inspiració extraordinària, i arribem a la “cadenza”, escrita pel mateix Mendelssohn. No crec el que es diu en certes publicacions, en relació a l’auditoria de l’excel·lent solo, que fos escrit pel dedicatari de l’obra, el violinista Ferdinand David, que també seria qui estrenés el concert. Mendelssohn tenia prous coneixements per escriure una cadenza -per cert, gens complicada- tan ben integrada en el moviment. La segona part de la cadenza té un arpegiat de semicorxeres on, de manera curiosa i en pianíssim, s’afegeix l’orquestra, que canta el tema principal per a iniciar la recapitulació.

Una altra meravellosa aparició de la corda “mi”, amb la tercera idea principal, apareix a partir del compàs 385, en “pp” i delicadísima. Una amplia “coda”, amb la indicació de “Più presto”, servirá de brillant conclusió de tot el moviment que enllaçarà sense interrupció amb l’“Andante”, gràcies a la intervenció del primer fagot.

Jordi Cervelló

ENLLAÇOS:
Manuscrit autògraf
 del Concert per a violí i orquestra de Mendelssohn
Edició moderna de la partitura del Concert 

Siguiendo con el registro agudo del violín, me centraré hoy en el primer movimiento de otra gran obra: el “Concierto para violín y orquesta en mi menor” de Felix Mendelssohn. Escrito en 1844, esta célebre composición empieza directamente con el violín solista, que presenta el tema principal en el registro agudo y en piano. Son 23 compases que aprovecha para recrearse en el tema -ligero e inspiradísimo-, que divide en dos partes. El concierto de violín de Mendelssohn, al contrario que la mayoría, empieza a la inversa. Es decir, con el solista presentando la idea principal y siguiendo con el “tutti” de la orquesta, que no llegará hasta el compás 47. Un segundo tema es iniciado en “piano” por los primeros violines (compás 72) y, a continuación será recogido por el solista una octava más alta.

La escritura del violín es magistral en todo el concierto. Mendelssohn no era violinista como tampoco lo fue Beethoven, pero su instinto era infalible, tal como demuestran sus obras para cuerda, empezando con el maravilloso “Octeto” opus 20, que escribió a los 16 años.

Otro momento curioso y muy original es el largo pedal de ocho redondas que realiza en la cuerda “sol”, la más baja, mientras la madera canta la tercera idea principal que seguidamente recoge el solista utilizando la cuerda “la”. Volvemos al agudo en el compás 208, en “fortissimo”. El violín solo en el registro sobreagudo es respondido por toda la orquesta con otro “fortissimo”. Con la indicación de “con forza”, hace una alusión enérgica del tema inicial que será de nuevo respondido por la orquesta.

El clima sigue con una inspiración extraordinaria, para llegar a la “cadenza” escrita por el mismo Mendelssohn. Y no creo – como apuntan algunas fuentes – que en este solo hubiera la mano de su amigo violinista Ferdinand David, dedicatario de la obra y encargado de estrenarla, ya que Mendelssohn tenía conocimientos suficientes para escribir una “cadenza”, por cierto poco complicada y perfectamente integrada en el movimiento. La segunda parte de la “cadenza” está destinada a un arpegiado de semicorecheas donde, de manera curiosa y en “pianissimo”, se añadirá la orquesta, cantando el tema principal para iniciar ya la recapitulación.

Otra maravillosa aparición de la cuerda “mi”, con la tercera idea principal -en pianissimo y delicadísima-, vendrá a partir del compás 385. Una amplia “coda”, con la indicación de “Più presto”, servirá de brillante conclusión de todo el movimiento, que enlazará sin interrupción con el “Andante” que le sigue.

Jordi Cervelló

ENLACES:
Manuscrito autógrafo
del Concierto para violín de Mendelssohn

Edición moderna de la partitura del Concierto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s