El 10 d’octubre es van complir 50 anys de la mort del que va ser un dels més grans professors de piano: Heinrich Neuhaus. Aquest intèrpret va ser seguidor de la famosa Escola Russa de piano, que tenia dues branquens: la que va iniciar Alexandre Siloti (1863-1945) i la de Felix Blumenfield (1863-1931). Neuhaus era deixeble d’aquest darrer i possiblement va ser el professor que va formar deixebles de més renom encapçalats per Sviatoslav Richter i Emil Gilels. Neuhaus, que va néixer l’any 1888, va exercir la seva gran tasca bàsicament al Conservatori de Moscou, a partir del 1922. Altres grans noms que varen sortir del seu ensenyament foren els de Evgeni Malinin, Victor Eresko, Elisso Virsaladze, Vladímir Krainev i Radu Lupu.
Neuhaus tenia una sensibilitat extraordinària i una intució fora del comú. Per a ell, el discurs havia de ser entenedor, àgil, flexible i sobretot personal. El seu gran mèrit va ser guiar al deixeble pel camí més adequat segons la seva personalitat. Ell és l’autor d’un llibre important, que porta per títol L’art del piano, i que va escriure l’any 1958. Hi podem veure ben reflectida la seva manera personalíssima d’entendre la música.
El seu Beethoven, per altra banda, era particularment especial. Era això, el “seu Beethoven”, i la millor prova la tenim en l’enregistrament que va fer per al segell rus Melodiya, entre els anys 1948 i 1950. Va gravar quatre sonates, les núms. 14, 15, 30 i 31. Aquestes últimes són realment una lliçó interpretativa. Rigor i naturalitat a l’hora, un toc poètic i sentit, que trobem de manera especial en l’intern i suplicant ‘Adagio ma non troppo’, i les corresponents fugues de la Sonata núm. 31*. Una gran lliçó!
Jordi Cervelló
* Més avall trobareu uns quants vídeos.
EL 50 ANIVERSARIO DE LA MUERTE DE NEUHAUS
El 10 de octubre se cumplió el 50 aniversario de la muerte de uno de los más grandes profesores de piano que haya existido: Heinrich Neuhaus. Este intérprete fue seguidor de la famosa Escuela Rusa de piano, que se suele dividir en dos ramas: la que inició Alexander Siloti (1863-1945) y la de Felix Blumenfield (1863-1931). Neuhaus, discípulo de este último, fue posiblemente el profesor ruso que formó discípulos de mayor renombre, encabezados por Sviatoslav Richter y Emil Gilels. Neuhaus nació el año 1888 y ejerció su gran labor básicamente en el Conservatorio de Moscú, a partir de 1922. Otros grandes nombres que estudiaron con él fueron Evgeni Malinin, Victor Eresko, Elisso Virsaladze, Vladimir Krainev y Radu Lupu.
Neuhaus tenía una sensibilidad extraordinaria y una intuición fuera de lo común. Para él, el discurso tenía que ser entendedor, ágil, flexible y sobre todo personal. Su gran mérito fue el de saber orientar al discípulo por el camino más adecuado según su propia personalidad. Él es el autor de un libro que siempre tendrá una gran importancia en especial para los pianistas: “El arte del piano”, que escribió en 1958. En la publicación queda bien reflejada la manera personalísima de cómo entendía la música.
Su Beethoven era particularmente especial. Era “su Beethoven”. Y la mejor prueba la tenemos en las grabaciones que hiciera para el sello ruso Melodiya, entre 1948 y 1950. Grabó cuatro sonatas: las n.os 14, 15, 30 y 31. Estas últimas son una verdadera lección de interpretación. Rigor y naturalidad, y a la vez con un toque poético y sentido que encontramos de manera especial en el interno y suplicante “Adagio ma non troppo” , con las correspondientes fugas de la nº 31. ¡Una gran lección!
Jordi Cervelló