No em canso de repetir-ho: estic tip de la insistència general en el repertori de sempre, especialment al nostre país, on només són considerades les obres -per descomptat, sobretot les seves grans icones-, d’allò que s’entén com a “grans compositors”. Els altres, molts altres, també grans i de totes les èpoques, són apartats com si mai hagueren existit.
Per no perdre el costum observo les obres programades, difoses en els nostres ambients musicals més representatius. Un exercici tediós: hi apareixen els noms de sempre. El rigor musicològic que seria exigible en la difusió, resta al marge, juntament amb els valors de la imaginació, la curiositat o la originalitat a tota obra creativa.
S’omet una part molt important de la història de la música, i també es dificulta l’accés a l’obra dels autors més recents. De fet, es produeix un empobriment general del llegat musical. S’ha d’interpretar allò que se suposa que vol el públic, el que estableixen les normes actuals del marquèting i el seu màxim eslògan: via fora tot allò que no siguin “grans compositors”! El resultat converteix el que s’anomena “música clàssica” en un museu sonor on només és audible una minsa representació del que existeix.
Penso en el camp literari, també al nostre país. Completament diferent al musical. La literatura està viva. Es reediten obres del passat, es fan noves edicions d’obres més recents i es publiquen llibres d’autors actuals com un fet normal i que dóna vida a un camp tant important com és el literari. No cal dir quina festa s’organitza el dia de Sant Jordi, amb els escriptors amunt i avall signant les seves novetats.
Conec bé les programacions musicals de diversos països europeus i observo que el ventall compositiu, tot i algunes excepcions, és ben diferent. Autors molt reconeguts a la seva època, dels que jo conec la seva obra per haver-la treballat i escoltat, es programen en tota normalitat. Mentre, aquí no arriben.
Un bon exemple pot ser Berlín, on hi han gairebé 10 conjunts, entre els que interpreten repertori simfònic i els dedicats a l’òpera. Una ullada a la programació de la ‘Filharmònica’ que dirigeix Simon Rattle, la ‘Rundfunk-Sinfonie Orchester’ i la ‘Simfònica’ (DSO-Berlin), et porta a un món completament diferent. Obres de tot tipus i de tota mena, conjuntament amb peces del gran repertori. En dues o tres temporades es pot escoltar una representació completíssima que converteix la dita “música clàssica” en un fenomen actual i absolutament viu.
M’he pres la molèstia de fer un llistat d’autors habituals a l’Europa musical, on són escoltats amb tota la normalitat i que aquí son pràcticament desconeguts. Són compositors de gran calat, imprescindibles i que varen escriure durant part o bona part del segle XX. Aquest llistat que us deixo aquí sota és només una representació. No hi són tots els que voldria. De totes formes, serveix com a orientació.
Georges Auric (1899-1983), Samuel Barber (1910-1981), Ernest Bloch (1880-1939), Alfredo Cassella (1883-1947), Carlos Chávez (1899-1978), Frederick Delius (1862-1934), Ernö Dohnanyi (1877-1960), Paul Dukas (1865-1935), Georges Enesco (1881-1955), Karl Amadeus Hartmann (1905-1963), Arthur Honegger (1892-1955), Frank Martin (1890-1974), Bohuslav Martinu (1890-1959), Darius Milhaud (1892-1974), Charles Ives (1874-1954), Carl Nielsen (1865-1931), Willem Pijper (1894-1947), Walter Piston (1894-1976), Francis Poulenc (1899-1963), Guy Ropartz (1864-1953), Albert Roussell (1869-1937), Karol Szymanowski (1882-1937), Heitor Villa-Lobos (1887-1959), George Antheil (1900-1959), Paul Dessau (1894-1979), Ernest Krenek (1900-1991), Silvestre Revueltas (1899-1940), Kazimierz Serocki (1922-1981), Alexandre Tcherepnine (1899-1977), Michel Tippett (1905-1998), Kurt Weill (1900-1950)…
Jordi Cervelló
SOBRE EL REPERTORIO COMPOSITIVO
No me canso de repetirlo: estoy harto de la insistencia general en el repertorio de siempre. Y me refiero muy especialmente a nuestro país, donde sólo son consideradas las obras – por descontado, sobretodo de sus grandes iconos – aquello que se entiende como “grandes compositores”. Los otros, muchos otros también grandes y de todas las épocas, son apartados como si nunca hubieran existido.
Para no perder la costumbre observo las obras programadas difundidas en nuestros ambientes más representativos. Un ejercicio tedioso: aparecen los nombres de siempre. El rigor musicológico que fuera exigible en la difusión, queda al margen, juntamente con los valores de la imaginación, la curiosidad o la originalidad a toda obra creativa.
Se omete una parte muy importante de la historia de la música, y se dificulta la obra de los autores más recientes. De hecho se produce un empobrecimiento general del legado musical. Se ha de interpretar aquello que supone quiere el público, aquello que establecen las normas actuales del marketing y de su máximo eslogan: Fuera todo lo que no sean los “grandes compositores”! El resultado convierte lo que llamamos “música clásica” en un museo sonoro donde solo es audible una escasa representación de lo que existe.
Pienso en el campo literario, tanto de Catalunya como del resto de España. A diferencia de lo que sucede en música basada en un círculo dominante de autores, la literatura está viva. Se reeditan obras del pasado y se publican libros de autores actuales como un hecho normal, que da vida a un campo tan importante como es el literario. En Catalunya solo hay que observar el día de Sant Jordi, que se convierte en una verdadera fiesta literaria, con la participación directa de los autores arriba y abajo firmando sus novedades.
Conozco bien las programaciones musicales de diversos países europeos y observo que el abanico compositivo, salvando algunas excepciones, es bien distinto. Autores muy reconocidos en su época y de los que conozco su obra por haberla estudiado y naturalmente escuchado se programan con toda normalidad. Mientras, aquí, apenas llegan.
Un buen ejemplo puede ser Berlín donde hay más o menos una decena de conjuntos entre los sinfónicos y los dedicados a la ópera. Una ojeada a las programaciones de la “Filarmónica” que dirige Simon Rattle, la “Rundfunk-Sinfonie Orchester” y la “Sinfónica” (DSO-Berlin), nos lleva a un mundo completamente distinto. Obras de todo tipo, juntamente con las del repertorio habitual. En dos o tres temporadas se puede escuchar una representación completísima que convierte la llamada “música clásica” en un fenómeno actual y absolutamente vivo.
Me he tomado la molestia de hacer un listado de autores habituales en la Europa musical, donde son programados con toda normalidad y que aquí son prácticamente desconocidos. Son compositores de gran calado, imprescindibles y que escribieron durante parte o buena parte del siglo XX. Quisiera observar que el listado es solo una representación y de ninguna manera están todos los que me hubiera gustado nombrar. Pero pienso que sirve como orientación.
Jordi Cervelló