Antonio Bazzini

antonio-bazzini

ANTONIO BAZZINI, VIOLINISTA I COMPOSITOR
 
L’article anterior estava basat en el repertori compositiu simfònic i el seu cercle tancat, especialment en el nostre país. Avui em referiré al repertori per a violí i piano, concretament el dedicat a les sonates. Aquí es produeix un cas força semblant, encara que no tan greu com en el camp simfònic. 
 
No fa gaire vaig escoltar una sonata per a violi i piano d’Antonio Bazzini, compositor nascut a Brescia l’any 1818 i mort a Milà el 1897. Aquest músic va ser un gran violinista i un excel.lent compositor. En aquest àmbit és conegut prácticament per una sola obra de gran virtuosisme: La ronde des lutins (scherzo fantastico), en la que utilitza un cop d’arc anomenat ricochet aconseguint un efecte extraordinari.   
 
És una de les obres preferides dels violinistes, ja sigui dins d’un programa o com a bis. Conèixer a Bazzini tan sols per aquesta obra és no fer-li justícia, ja que té un catàleg amb peces per a diverses formacions, a més d’altres composicions per a violí i piano. Va escriure, per exemple, concerts per a violí i orquestra, un Concert-Stück per a violoncel i orquestra, i quartets de corda, quintets, a més d’obres orquestrals i corals.

Antonio Bazzini era un nom molt important en el seu moment: coneixia Paganini, Mendelssohn, Schumann, Clara Wieck, Rossini, etc. Va ser un dels violinistes més famosos de tot Europa. A més, va ser professor i director del Conservatori de Milà, des de l’any 1882 fins a la seva mort. El va convertir en el millor conservatori d’Itàlia.

Però torno a referir-me ara a la seva Sonata per a violí i piano, opus 55. La vaig escoltar de jove a Milà, quan era jove, i ara no fa gaire l’he tornat a escoltar. La veritat és que la recordava poc i ara, desprès de molts anys, m’ha fet una gran impressió. Quina sonata! Queda molt per descobrir dins del passat musical però també molt per recuperar. Com pot haver quedar en l’oblit una obra com aquesta? I que el nom de Bazzini sigui conegut només per una peça de virtuosisme?

Tot això m’ha fet pensar en una obra d’un altre gran compositor italià, com va ser Giuseppe Tartini. La seva Sonata Il trillo del diavolo, amb l’extraordinària cadència de Fritz Kreisler. Què ha passat amb aquesta partitura única, original i amb un tractament del trino mai escrit fins a aquell moment? Una obra que s’interpretava sovint per obrir un recital de violí i piano, amb el conseqüent toc de màgia?

Observo que a dia d’avui hi han unes preferències massa reiteratives, que al mateix temps limiten un repertori molt ric, com és el de duo de violí i piano. Mozart, i de manera especial Beethoven, Brahms, i Cesar Franck, són els preferits. Altres sonates d’interès inqüestionable han passat a un lloc que no mereixen. Per exemple les de Schumann i Grieg, les de Saint-Saëns i Guillaume Lekeu, un belga que va morir amb tan sols 24 anys, i que als 21 va escriure una sonata deliciosa. En canvi, sí que tenen un cert lloc la sonata de Debussy, la de Ravel, juntament amb la de Richard Strauss. Altres, com la de Respighi o les tres de Georg Enescu han quedat també en un lloc com de trànsit. Les dues de Prokófiev tenen un lloc assegurat, així com les de Bartók, tot i que no tant com les del rus.

Observo que, com en el terreny simfònic, també aquí s’ha anat tancant el cercle i s’ha optat per repetir, en comptes de provocar curiositat, noves sensacions i ser més justos amb compositors de gran vàlua, que no entren en el repertori habitual. De qui és la culpa? D’entrada dels mateixos intèrprets, amb el vist i plau dels programadors que no volen sortir d’un cercle que sembla gairebé tancat.

Recomano escoltar la Sonata op. 55 de Antonio Bazzini en l’enregistrament que he trobat a YouTube i que us hem deixat aquí sota. El duo que l’interpreta està format pel violinista Thomas Christian i el pianista Massimo Palumbo. La interpretació és captivadora.

Jordi Cervelló

 
 
 
ANTONIO BAZZINI , VIOLINISTA Y COMPOSITOR
 
El artículo anterior estaba basado en el repertorio compositivo sinfónico y su círculo cerrado, especialmente en nuestro país. Ahora me referiré al repertorio para violín y piano, y concretamente al de las sonatas, en el que se produce un caso similar aunque quizás no tan grave como en el sinfónico. 
 
No hace mucho que escuché una Sonata para violín y piano de Antonio Bazzini, compositor nacido en Brescia el año 1818 y muerto en Milán en 1897. Este músico  fue un gran violinista y un excelente compositor. En este ámbito es conocido prácticamente sólo por una pieza de virtuosismo que lleva por título “La ronde des lutins” (Scherzo fantástico) donde utiliza un golpe de arco conocido como “ricochet”, con un efecto extraordinario. Es una de las obras preferidas por los violinistas virtuosos que tocan en sus recitales, sea dentro de un programa y especialmente como propina. Conocer a Bazzini solamente por esta obra no me parece justo ni lógico ya que en su catálogo figuran –además de conciertos para violín y orquesta–, un “Concert-Stück” para violonchelo y orquesta, cuartetos de cuerda, quintetos, obras orquestales y vocales.
 
Antonio Bazzini fue un nombre muy importante en su tiempo: conocía a Paganini, Mendelssohn, Schumann, Clara Wieck, Rossini, etc. Fue uno de los mejores violinistas de toda Europa, además de profesor y director del Conservatorio de Milán, desde 1882 hasta su muerte. Convirtió este centro en el mejor de Italia.
 
Vuelvo a referirme a su Sonata para violín y piano op. 55 que recuerdo haber escuchado en Milán hace muchos años. Ahora la he vuelto a escuchar y esta vez me ha causado una impresión extraordinaria. ¡Vaya sonata! Queda mucho por descubrir dentro del pasado musical pero también mucho para recuperar. ¿Cómo puede haber quedado en el olvido una obra semejante? ¿Y que el nombre de Bazzini sea tenido en cuenta únicamente por una obra de virtuosismo?
 
Ello me ha hecho pensar en otra obra de otro gran italiano como era Giussepe Tartini del que antes se interpretaba frecuentemente su famosa sonata “Il trillo del diavolo”, con la extraordinaria cadenza de Fritz Kreisler. ¿Qué ha ocurrido con esta partitura originalísima y que era perfecta como inicio de un programa? 
 
El repertorio actual de sonatas para violín y piano, repleto de obras interesantes está en la onda del sinfónico, es decir, se basa en un grupo de obras que impide el paso a muchas otras que merecerían su lugar, sobre todo para ensanchar esta parcela camerística. Mozart pero sobre todo Beethoven, Brahms y Cesar Franck son los que más se interpretan. Las sonatas de Schumann y de Grieg van a la baja y se escuchan muy raramente. Peor todavía lo tienen las de Saint Saëns o la maravillosa sonata que escribió el belga Guillaume Lekeu, fallecido con tan solo 24 años. En cambio las que sí que tienen su lugar son la de Debussy, Ravel, así como la de Richard Strauss. Otras, como la de Respighi o las tres que compuso Enescu, merecerían ser tenidas en cuenta. Las dos de Prokofiev tienen su espacio, así como también las de Bartók, aunque menos que las del ruso.

Evidentemente todo lo que digo es una aproximación sobre lo que voy observando en nuestro país. Ya los mismos intérpretes no se arriesgan y menos todavía los programadores que ponen reticencias a las obras no habituales. Una actitud que en nada beneficia al duo para violín y piano. Y no se entiende como una Sonata tan bella y perfecta como la que escribió Bazzini haya quedado silenciada en el rincón de los olvidos. Que gran sorpresa fue escucharla casualmente en YouTube, gracias a la versión del excelente violinista Thomas Christian y de un pianista, también excelente, llamado Massimo Palumbo. 
 
Jordi Cervello

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s