El violí invisible

CD Josep Colome - El violi invisible

Ara farà uns dos anys que vareig escoltar pel canal de YouTube un concert per a violí i orquestra interpretat pel nostre violinista Josep Colomé. El seu autor era un jove colombià que es diu Juan David Osorio. L’acompanyava l’Orquestra Eafit. Vaig tenir una molt agradable impressió, tant de l’obra com de la interpretació que en fa en Josep. És un concert escrit amb molta eficàcia i gran ofici, molt poc freqüent en un músic jove. Alterna episodis d’un lirisme molt sentit, amb passatges del més alt virtuosisme. Una obra de la que, n’estic segur, tindrà un llarg camí. Us recomano que l’escolteu.

D’altra banda, Josep Colomé ha editat no fa gaire un CD per a ‘Sole Luther & Arqueter’, un programa amb peces d’autors catalans que conclou amb una Sarabanda de Bach. Es tracta d’un disc per a violí sol que té la virtut d’encertar les obres programades, totes elles d’un interès molt particular. A més, Colomé fa servir dos violins extraordinaris per a l’enregistrament: un Stradivari de l’any 1711 i un José Contreras de 1767. Aquest últim luthier es considera l’Stradivarius espanyol.

El títol del treball és El violí invisible, que és també el nom d’una obra d’Albert Guinovart continguda en la gravació. Una pàgina atractiva, molt violinística i amb reminiscències bachianes. L’obra és fruit d’un encàrrec de Colomé i a ell està dedicada. Francesc Guzman és un jove compositor i violinista nascut el 1991, d’indubtable talent. En la seva obra Ouverture s’entreveu la clara inquietud d’un jove que ja demostra una inventiva fora del comú. Com a violinista que és, aplica amb naturalitat trets particulars de l’instrument. És també un encàrrec de Colomé. Pep Massana, també violinista, és un altre autor de molt interès. Ofereix per al disc una peça realment curiosa i refinada, que porta per títol París 2002. Massana descriu a través de la seva música una petita església on els monjos resen mentre s’escolta el vent per les escletxes. Pel seu toc orientalitzant, em recorda un indret de Rússia.

L’obra de Salvador Brotons es basa en el verset Et in terra pax del Glòria de la Missa. Música inquietant, dividida en tres parts: Furioso, Lento i Calmo, amb un violí d’ampli recorregut i de registres emocionals contrastants. És dramàtica però alhora té un toc celestial molt sentit. A Matilde, de Josep Soler, és l’obra més extensa continguda en el disc. És una llarga melodia, meditativa i refinada, que colpeix per la seva religiositat. Tota ella està basada en sons perllongats i d’un misticisme típic d’aquest autor. L’obra és realment profunda.

De Gaspar Cassadó tenim un encertat arranjament de l’Intermezzo et danse finale de la Suite per a violoncel sol d’aquest autor. L’adaptació és del mateix violinista intèrpret del disc, que d’aquesta manera enriqueix el repertori de violí amb un moviment que s’hi adapta perfectament.

Per acabat vull agrair al violinista agrair a Josep Colomé la inclusió de dos dels meus capricis, que interpreta amb imaginació i l’autoritat pròpia d’un violinista que en poc temps ha demostrat ser un dels intèrprets catalans d’aquest instrument més interessants.

Si teniu Spotify, podeu escoltar el disc sencer en aquest enllaç: http://bit.ly/1FSpBwB

Jordi Cervelló

EL VIOLIN INVISIBLE

Hará unos dos años que escuché por YouTube un concierto para violín y orquesta interpretado por nuestro violinista Josep Colomé. El autor de la obra era un joven colombiano, Juan David Osorio. Colomé lo interpretaba con la Orquesta Eafit. Tuve una impresión muy agradable tanto de la obra como de la interpretación que realiza Josep Colomé. Es un concierto escrito con mucha eficacia y gran oficio, muy poco frecuente en un compositor todavía joven. Alterna episodios de un lirismo muy sentido con pasajes de alto virtuosismo. Una obra que debería tener largo camino y que recomiendo que escuchéis.

Por otra parte, Josep Colomé ha editado no hace mucho un CD para “Solé Luthier&Arqueter”, con un programa basado en autores catalanes, para concluir con una Sarabanda de Bach. Es una grabación para violín solo que tiene la virtud de una reunir una seleccion de obras todas ellas de gran interés. Hay sin embargo un hecho que lo hace aún si cabe más atractivo: Colomé se sirve de dos instrumentos históricos extraordinarios: un Stradivari del año 1711 y un José Contreras de 1767. Contreras está considerado el Stradivarius español.

El CD se llama ‘El violín invisible’, y hace referencia al título de una de las piezas escritas por Albert Guinovart que se incluyen en el disco. Es una página atractiva, muy violinística y de reminiscencias bachianas. Una pieza que nació del encargo que le hizo el mismo Colomé, a quien está dedicada.

Francesc Guzmán es un joven compositor y violinista nacido en 1991, de indudable talento. En su obra ‘Ouverture’ ya se entrevee la clara inquietud de un joven que demuestra una inventiva fuera de lo común. Como violinista que es, aplica con naturalidad algunas características técnicas particulares de su instrumento. La obra es también un encargo de Josep Colomé.

Pep Massana, también violinista, es otro caso bien particular. Su obra ‘París 2002’ es realmente emocionante. Massana describe, de manera curiosa y refinada, una pequeña iglesia donde los monjes rezan mientras se escucha el viento a través de las grietas. Tiene un toque orientalizante que nos lleva a un lugar recóndito de Rusia.

La obra de Salvador Brotons está basada en el verso ‘Et in terra pax’, del Gloria de la Misa. Música inquietante, dividida en tres partes: Furioso, Lento y Calmo, con un violín de amplio recorrido y de contrastados registros emocionales. Es una pieza dramática pero a la vez tiene un toque celestial muy sentido.

‘A Matilde’, de Josep Soler, es la obra más extensa del CD. Es un descanso, de principio a fin. Una larga melodía de carácter meditativo y sereno, que impresiona por su religiosidad. Toda ella está basada en sonidos alargados y de un misticismo típico de este autor. La pieza es realmente profunda. 

De Gaspar Cassado tenemos un acertado arreglo del ‘Intermezzo et danse finale’, que aparece en la Suite para violonchelo solo de este autor. El arreglo para violín es del mismo intérprete del disco, que de esta manera enriquece el repertorio para violín solo con un movimiento que se adapta perfectamente al instrumento.

Para acabar, quiero agradecer a Josep Colomé la inclusión de dos de mis caprichos en esta grabación, que interpreta de manera imaginativa y contundente. A Colomé hay que agradecerle su preocupación por nuestro repertorio, en el que demuestra ser uno de nuestros intérpretes más interesantes.

Escuchar el CD ‘El violí invisible’ en Spotify: http://bit.ly/1FSpBwB

Jordi Cervelló.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s