Le quattro stagioni

Vivaldi

Antonio Vivaldi

Le quattro stagioni, d’Antonio Vivaldi és una de les obres per a cordes més importants del barroc. Escrites sota la forma de text poètic, són quatre concerts que pertanyen a la sèrie titulada Il Cimento dell’Armonia e dell’Invenzione. Cada concert il·lustra un sonet demostratiu, amb versets que són disseminats al llarg de la partitura. Es considera un dels primers exemples de “música de programa”. Per a mi, va ser una obra d’aprenentatge indispensable.

Vivaldi va ser molt meticulós i volia que la música reflectís el text al seu moment precís. Ell mateix ho indica a la partitura, en els quatre concerts, a la part superior, i també a sobre dels compassos corresponents. L’escriptura de Vivaldi és molt eficaç i està plena de detalls tècnics nous, que fan que la partitura arribi a l’oient amb tot el seu poder descriptiu.

Comença amb La primavera. En el primer moviment, Allegro, indica que arriba la Primavera, i una mica més endavant “Il canto de gl’Ucelli”. Quan arriba el moment precís de la tempesta, escriu “lampi e tuoni…”. El Largo que segueix, sempre en pianissimo, és una llarga i emotiva melodia del solista, que descriu el pastor com dorm plàcidament (“il capraro che dorme”), mentre les violes imiten un gos que borda insistentment (“il cane che grida”). Els altres tres concerts, segueixen amb les seves indicacions a la partitura, fet que per als intèrprets representa una magnífica guia, ja sigui per al seu enteniment com per a una justa comprensió entre text i música.

Es tracta d’una obra d’èxit segur, si la interpretació és bona. Però compte perquè una bona versió només es pot aconseguir amb instrumentistes de primera línea, que a més sàpiguen transmetre tota la seva frescor i poder descriptiu. Aparentment pot semblar una escriptura poc complicada però que demana una pulcritud absoluta.

Són molts els enregistraments que s´han fet al llarg dels anys. Cal esmentar els primers, a càrrec dels I Musici i dels I Virtuosi di Roma (anys 50). També el de l’Academy of Saint Martin in the Fields -amb Iona Brown, com a solista-, i d’altres de posteriors, com el de l’English Chamber Orchestra i Nigel Kennedy, o els realitzats per les seccions de corda de les grans orquestres. No hi ha dubte, però, que les millors versions són les de grups reduïts.

No fa gaire he tingut l’ocasió d’escoltar dues versions relativament recents, i que m’han impactat. No esperava tanta genialitat. Són les que van gravar el violinista italià Giuliano Carmignola, amb l’Orquestra Barroca de Venècia; i la violinista holandesa Janine Jansen, amb l’Amsterdam Sinfonietta. Totes dues són d’una qualitat altíssima. És difícil interpretar millor la cèlebre partitura. Recomano escoltar les dues versions, ja que són dues maneres de tocar absolutament diferents. Penso, però, que la de Janine Jansen té al seu favor una filmació molt millor, en el sentit que engloba tota l’orquestra, tenint en compte els solos del violoncel i del contrabaix, així com la tasca que fa el clave. Per a mi és més didàctica. La Jansen arrosegue l’orquestra amb el seu peculiar magnetisme, amb uns solos de gran bellesa, però a la vegada integrada en el grup com un membre més. Cada instrumentista realitza la seva part amb un mestratge que causa un plaer enorme. És el cas, per exemple, de la noia oriental del primer violoncel, o del primer violí, que se situa al costat de Jansen en el fragment de La Primavera, en que imiten els ocellets que canten.

De Giuliano Carmignola en parlaré aviat en un altre article, ja que les seves interpretacions aquí no són gaire conegudes, tot i tractar-se d’un violinista fenomenal. El seu Mozart és realment captivador.

Jordi Cervelló


LE QUATTRO STAGIONI

‘Le quattro stagioni’ de Antonio Vivaldi es una de las obras para cuerda más importantes del barroco. Escritas bajo la forma de texto poético, se trata de cuatro conciertos que pertenecen a la serie ‘Il Cimento dell’Armonia e dell’Invenzione’. Cada concierto ilustra un soneto demostrativo, con versos que son diseminados a lo largo de la partitura. Se considera uno de los primeros ejemplos de “música de programa”. Para mi fue una de aprendizaje indispensable.

Vivaldi fue muy meticuloso y quería que la música reflejara el texto en su momento preciso. Él mismo lo indica en la partitura, a lo largo de los cuatro conciertos, sobre los compases correspondientes. La escritura de Vivaldi es muy eficaz y llena de detalles técnicos novedosos que hace que la obra llegue al oyente con todo su poder descriptivo.

Comienza con “La primavera”. En el primer movimiento “Allegro” indica que llega la Primavera, y poco más adelante escribe “Il canto de gl’Ucelli”. En el momento preciso de la tormenta, escribe “lambi e tuoni…”. El Largo que le sigue, siempre en pianissimo, es una larga y emotiva melodía del solista, que describe el pastor durmiendo plácidamente -“Il capraro che dorme”-, mientras las violas imitan los ladridos de un perro de manera insistente -“Il cane che grida”-.

En los otros tres conciertos, Vivaldi sigue con sus indicaciones en la partitura, lo cual resulta una magnífica guía para los intérpretes, tanto por su entendimiento, como para una justa comprensión de texto y música.

Se trata de una obra de éxito seguro, si la interpretación es buena. Pero cuidado, porqué una buena versión sólo se consigue con instrumentistas de primera línea, que además sepan transmitir con todo su frescor el poder descriptivo de la obra. Aparentemente puede parecer una escritura poco complicada, pero pide una pulcritud extrema.

Son muchas las grabaciones que se han hecho a lo largo de los años. Una primera que causó impacto fue la de los I Musici que coincidió más o menos con la de los I Virtuosi di Roma (años 50). Poco después aparecía la de la orquesta británica Academy of Saint Martin in the Fields, con Iona Brown como solista. Bastante posterior es la de Nigel Kennedy con la English Chamber Orchestra. También han grabado la obra las secciones de cuerda de las grandes orquestas sinfónicas, con renombrados solistas y directores, pero el resultado ya no es el mismo. Funciona siempre mejor con grupos reducidos.

No hace mucho he tenido la ocasión de escuchar dos versiones relativamente recientes, que me han impactado. No esperaba tanta genialidad. Son las que protagonizan el violinista italiano Giuliano Carmignola con la Orquesta Barroca de Venecia, y la de la violinista holandesa Janine Jansen con la Amsterdam Sinfonietta. Las dos son de un altísimo nivel. Es difícil interpretar mejor la célebre partitura. Recomiendo escuchar las dos versiones ya que se trata de dos interpretaciones absolutamente distintas. Sin embargo pienso que la de Janine Jansen tiene a favor que la filmación es mejor, ya que engloba toda la orquesta, teniendo en cuenta los solos de violonchelo, contrabajo, así como la labor del clave. La encuentro más didáctica. La impulsiva Jansen con su peculiar magnetismo arrastra la orquesta con unos solos de gran belleza pero a la vez se integra en el grupo como un miembro más. Cada instrumentista realiza su parte con una maestría que causa un enorme placer. Por ejemplo, la chica oriental que hace de primer violonchelo o el primer violín, que se situa al lado de Jansen en el momento en que imitan a los pajarillos que cantan, en La Primavera.

Sobre Giuliano Carmignola hablaré en un próximo artículo, ya que es un violinista extraordinario, poco conocido en nuestro país pero muy renombrado en todo el mundo. Su Mozart es de referencia.

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s