Roza Fain

Rosa Fain

Aquests dies estic rastrejant el portal YouTube i escoltant dones violinistes de temps passats. A la majoria d’elles les conec, algunes de gran personalitat, com la malaurada Ginette Neveu, Johanna Martzy o Ida Haende, retirada ja fa anys. També sabia de Roza Fain, però no l’havia escoltat mai.

Gràcies a YouTube, moltes vegades m’he trobat amb veritables sorpreses. Precisament aquest matí he pogut escoltar alguns enregistraments de Roza Fain, nascuda a Odessa el 1929 i deixeble de David Oistrakh. La sorpresa ha estat majúscula. No m’esperava una violinista tan prodigiosa. He escoltat solos de Wienieawski, el Concert per a violí i orquestra núm. 2 d’aquest compositor, amb el que va guanyar el Concurs Wieniawski de Polònia de 1957, i un enregistrament més recent de la Introducció i Rondo Capriccioso de Saint-Saëns, que interpreta al costat de la Filharmònica de Moscou, dirigida per Kiril Kondrashin. Precisament ha sigut amb la interpretació que fa d’aquesta obra on he tingut una de les impressions més fortes d’aquests darrers anys. No podia creure’m el que estava escoltant. Ja en les dues primeres corxeres del seu malenconiós tema, he percebut que quelcom molt especial esdevindria al llarg de la partitura. I així ha estat. De cap manera m’esperava una interpretació tan i tan bona. Em preguntava: és possible un violí tan comunicatiu? És un violí que parla? Existeixen els miracles? En música, sí. Exagero? No ho sé, potser és l’edat.

La conjunció tècnica i musical és perfecte. Roza Fain és abans que res una gran artista, que ha encertat el seu instrument al que dóna vida amb tota la bellesa que un violí pot aconseguir. Equilibri per damunt de tot, per després cantar de manera infalible, amb un gust suprem i celestial. El seu arc és de cotó en els moments melòdics i d’un arrapament equilibrat en tota la seva extensió.

És evident que l’ensenyament del seu gran mestre, David Oistrakh, ha tingut la seva influència, però cal dir que Roza Fain ja estava predestinada a ser violinista. Acabo amb una lloança de l’orquestra i el director. L’acompanyament orquestral és un dels millors que he sentit mai. Kondrashin, mort el 1981, dóna tota una lliçó de com acompanyar amb la seva Filharmònica. Dúctil, potent, precís, ho té tot. De debò. No exagero.

Jordi Cervelló

.
ROZA FAIN

Estos días estoy rastreando el portal de YouTube con el fin de escuchar mujeres violinistas de tiempos pasados. A la mayoría de ellas las conocía. Me gustaban mucho Ida Haendel, Ginette Neveu o Johanna Marzy, las tres de gran personalidad. También sabía de la existencia de Roza Fain, aunque no la había escuchado hasta ahora. No es fácil encontrar grabaciones suyas pero gracias a YouTube disponemos de algunas.

Roza Fain nació en Odessa en 1929 y fue discípula de David Oistrakh. La sorpresa al escuchar alguna de sus grabaciones ha sido mayúscula. No esperaba una violinista tan prodigiosa. He escuchado solos de Wieniawski y también su Concierto para violín y orquesta nº2, con el que Fain ganó el Concurso Wieniawski de Varsovia en 1957. Ha sido sin embargo la grabación de la ‘Introducción y Rondó Caprichoso’ de Saint-Saëns, realizada unos años más tarde lo que más me ha impactado. La orquesta era la Filarmónica de Moscú, dirigida per Kiril Kondrashin. Descubro con asombro a una violinista enorme, ya desde el mismo inicio de la obra: las dos primeras corcheas me hacen pensar que algú ocurrirá. No me equivoco. La obra avanza y la emoción va en aumento. ¿Cómo es posible un violín tan comunicativo? ¿Un violín que habla? ¿Acaso existen los milagros? En música, sí. ¿Exagero? No lo se, quizá es la edad.

La conjunción técnicomusical de Roza Fain es perfecta. Ante todo es una gran artista que ha acertado el instrumento. Le da vida y obtiene toda la belleza capaz de obtener de un violín. Equilibrio por encima de todo para después cantar de una manera infalible, con un gusto supremo y una calidad que llega a lo celestial. Su arco es como de algodón en los momentos melódicos y de un arrobamiento equilibrado en toda su extensión. Evidentemente, las enseñanzas de David Oistrakh tuvieron su influencia, pero creo que Roza Fain ya estaba predestinada a ser violinista. 

Para concluir, una alabanza a la orquesta y al director. ¡Qué acompañamiento! Sin duda, uno de los mejores que haya podido escuchar. Kondrashin, que murión en 1981, junto a “su” Filarmónica, ofrece una auténtica lección de como acompañar a un solista. Dúctil, potente y preciso. Lo tiene todo. Pensad en ello.

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s