Ja fa uns dies, vaig tenir una sorpresa molt agradable. Vaig poder assistir a l’acte en el que es presentava un doble CD amb obres escrites per Alicia de Larrocha. Efectivament, va ser tota una descoberta per a tothom, ja que la major part de l’auditori desconeixia que la nostra pianista també hagués escrit música. Durant aquestes últimes setmanes he pogut escoltar els discos, especialment les obres per a piano, i per a veu i piano, que l’Alicia denominava “pecados de juventud” dins de l’àmbit familiar.Deuria ser una brometa perquè de pecats, res de res. Són obres que mereixen ser escoltades i tingudes en compte. És més que evident que la pianista estava molt dotada per a la composició, però que degut a la seva intensa, intensíssima activitat com a concertista no va trobar el temps necessari per seguir escrivint. Peces escrites entre les 7 i els 30 anys.
Que aquestes obres tinguin més o menys influència dels autors que Alicia de Larrocha anava tocant és mes que lògic. En plena joventut trobarem molts grans autors amb influències del passat, sobretot en una primera etapa de la seva producció. Les influències no són un terme negatiu, i tot depèn de com s’apliquin. He observat que no totes les seves obres estan influïdes. N’hi ha d’absolutament personals. I les que miren el passat -a vegades amb tota la intenció- estan escrites amb molta seguretat, diria que fins i tot amb mestratge. No cercava pas l’originalitat. Només volia transmetre el que veritablement sentia. I tenia tot el dret. Per exemple, la “Jota”, escrita als 14 anys és una pàgina molt inspirada i digna de formar part del repertori per a piano. També em van agradar “Invitaciones”, per la seva elegància, “Aiguablava”, per la il·lusionada descripció d’un paisatge. I especialment “Paseo”, amb el seu passatge fosc i el final tan sentit. Una obra absolutament personal. Naturalment, tant la “Mazurca” com “Homenaje a Schumann”, són evocadores dels dos grans compositors. No podia ser d’una altra manera. És una mostra molt sensible de la seva compenetració amb aquests dos grans del piano.
Pel que fa a la “Suite para piano”, és una obra excel·lent. Els quatre moviments estan escrits recordant una època, amb la particularitat que és ella qui vol rememorar temps passats, i que ho fa amb un gust exquisit. El tercer moviment, “Adagio”, és commovedor. Sí, recorda Bach, amb tota la intenció.
El segon CD s’inicia amb les vuit cançons per a veu i piano. Tots els acompanyaments pianístics estan fets amb el mestratge que demana el lied. La veu sempre és al seu lloc. Veu i acompanyament en perfecta harmonia. És evident que Alicia de Larrocha coneixia perfectament aquesta tècnica. Els vuit lieder estan escrits amb molt bon gust. Són obres que mereixen també un lloc en el nostre repertori. M’agrada especialment “Mi vida es un erial”, amb el seu ritme constant i repetitiu, molt intimista, que conclou tristament. He observat dissonàncies molt ben col·locades. També “Triste, muy tristemente” l’he trobada molt musical i personal. No recorda cap autor en concret. També aquí i dins d’un clima de pau introdueix una cèl·lula repetitiva, com si fossin gotetes d’aigua. La part central provoca un contrast inesperat. Breu i molt emotiva és “Tal vida tal fin” que, després d’una introducció dissonant, es desenvolupa en una atmosfera subtilment romàntica, on la veu fa una mena de súplica. Son cançons molt sentides, que mostren un melodisme innat per part de la “compositora”.
Segueix el piano sol, amb obres que per a mi no tenen discussió. Senzillament, molt sentides i perfectament construïdes. És allò que ella sentia, tot i ser jove. S’entreveu una personalitat que necessitava comunicar. Comença amb l'”Allegro en Re sostingut menor”, obra ràpida, transparent i essencialment pianística. La “Balada” que segueix, és una mena d’improvisació que poc té a veure amb Chopin. Li segueix “Burlesca”, una peça perfecta, molt pianística, basada en un curiós obstinat. Les tres darreres composicions -“Nouvelette”, “Estudio” i “Preludio”- són de contingut molt expressiu, en especial la última, “Nouvelette”. No té cap influència, es desenvolupa de manera intrigant, per concloure en un final esplèndid. En l'”Estudio” és totalment ella mateixa, tot i que pot recordar Scriabin o Ravel. És una peça ideal per als pianistes. Per últim, “Preludio”. Vaja! Aquí es on la seva filla pensa “què li passava a la mare?”. L’obra, d’uns tres minuts, és una reflexió un xic estranya. Molt sentida, però. El contrast entre un baix obstinat, que va repetint la mateixa harmonia contrastada, amb una melodia de caràcter lliure provoca una inquietud realment personal. Què volia dir? A més, la peça acaba amb dues notes estranyes a l’harmonia, que semblen una mena d’interrogant.
“La cajita de música”, de l’any 1931, és una mostra exquisida. És l’Alicia i ningú més. No cal dir que les “10 Invencions” de l’any 1939, amb les que tanca el segon CD són fruït d’una enorme habilitat, respecte i compenetració amb l’obra de Bach, així com naturalment a les “15 Invencions a dues veus”. Alicia interpreta els deu números com peix a l’aigua. Són seus a través de l’ànima de Bach, autor que ella va interpretar en nombroses ocasions i del que ha enregistrat les obres més representatives per a teclat.
L’Editorial Boileau ha estat l’encarregada de publicar totes aquestes partitures.
Jordi Cervelló
ALICIA DE LARROCHA, COMPOSITORA
Hace ya días que tuve una sorpresa muy agradable. Fuí al acto en el que se presentaba un doble CD con obras escritas por Alicia de Larrocha. Efectivamente fue una sorpresa para todos ya que la mayor parte del auditorio desconocía que nuestra pianista también hubiera escrito música. Han pasado ya unas cuantas semanas y durante este tiempo he ido escuchando de manera especial sus obras para piano solo y también las de canto con piano.
Me hizo gracia saber que Alicia comentaba a su familia que su aportación juvenil a la composición eran “pecados de juventud”. Una manera de decir, sin duda, ya que la música que escribió entre los 17 y los 30 años demuestra su casta de compositora. Evidentemente, la casi frenética actividad concertística la impidió encontrar el tiempo necesario para seguir cultivando un terreno que también le era propio. Así lo demuestran los varios ejemplos que podemos escuchar. Que sus obras tengan más o menos influencia de los autores que iba interpretando es más que lógico. A lo largo de la historia encontramos muchos grandes compositores influenciados por otros autores del pasado, especialmente durante la primera etapa de su producción. He de decir que las influencias no deben considerarse un defecto, algo negativo, ya que depende, y mucho, de como se aplican. Y en el corpus de Alicia he constatado que dentro de ciertas influencias hay obras absolutamente personales. Aún y así, las que miran al pasado -a veces con toda la intención- están escritas con seguridad y maestría. A Alicia no le preocupaba la originalidad. Lo que más le interesaba era ser ella misma sin otro fin. Transmitir lo que verdaderamente sentía. Por ejemplo, la “Jota”, escrita a los 14 años es una página muy inspirada y digna de formar parte del repertorio para piano. También me gustó “Invitaciones”, por su elegancia. “Aiguablava”, por la ilusionada descripción de un paisaje; y “Paseo”, con unos tintes oscuros y un final muy sentido.Tanto la “Mazurca” como “Homenaje a Schumann” son evocadoras de ambos compositores. No podía ser de otra manera. Es una muestra muy sensible de su compenetración con ellos. Otra obra excelente es la “Suite para piano”. Sus cuatro movimientos están escritos recordando una época, con un gusto exquisito. El tercer movimiento, “Adagio” es conmovedor. Sí, recuerda a Bach, con toda la intención.
El segundo CD se inicia con ocho canciones para voz y piano. Todos los acompañamientos pianísticos están realizados con el oficio que requiere el lied. La voz siempre está en su lugar.Voz y acompañamiento en perfecta armonía. Es evidente que Alicia tenía un gran conocimiento sobre la técnica del dúo para voz y piano. Son ocho momentos inspirados, de los que me gustaría destacar “Mi vida es un erial”, con su ritmo constante y repetitivo, muy intimista, y con ciertas disonancias para concluir de manera sentida. También “Triste, muy tristemente”, me ha parecido muy musical, a la vez que personal. Dentro de un clima apacible introduce una célula repetitiva, como si fueran gotitas de agua. La parte central provoca un contraste inesperado. Breve y muy emotiva es “Tal vida tal fin”, que después de una introducción disonante se desarrolla en un clima sutilmente romántico, donde la voz realiza una especie de súplica. Son canciones muy sentidas, que demuestran un melodismo innato por parte de la “compositora”. Sigue con pano solo, y con obras que para mi no tienen discusión, perfectamente construídas. Era lo que sentía y a pesar de su juventud ya palpita una personalidad que necesitava comunicar, en este caso con la composición. El “Allegro en re sostenido menor” es una obra rapida, transparente y esencialmente pianística. La “Balada” que sigue es una especie de improvisación que poco tiene que ver con Chopin. Le sigue una “Burlesca”, una pieza perfecta, muy pianística, basada en un curioso obstinado. Las tres últimas composiciones -“Nouvelette”, “Estudio” y “Preludio”- tienen mucho contenido expresivo, en especial la última. “Nouvelette” no responde a ninguna influencia y se desarrolla de manera intrigante. Concluye con un espléndido final. El “Estudio” es también personal y quizá podría recordar a Scriabin o Ravel. Por último, “Preludio”. ¡Vaya! Aquí es donde su hija piensa “¿que le pasaba a mi madre?”. La obra, de unos tres minutos, es una reflexión algo extraña. Es muy sentida. Destaca el contraste entre un bajo obstinado, que va repitiendo la misma armonía contrastada, con una melodía de carácter libre que provoca una inquietud muy personal. ¿Qué quería decir? Además, concluye con dos notitas extrañas en la armonía que hacen como de interrogante.
“La cajita de música” del año 1931 es una muestra de exquisitez. Es ella y nadie más. Por lo que se refiere a las “10 Invenciones” del año 1939, con las que concluye el segundo CD, son fruto de una enorme habilidad, respeto y compenetración con la obra de Bach y naturalmente con sus “15 Invenciones a dos voces”. Alicia interpreta los diez números como pez en el agua. Son suyos a través del alma de Bach, autor que ella interpretó en numerosas ocasiones y del que grabó sus obras más representativas para teclado.
La Editorial Boileau ha sido la encargada de publicar las partituras.
Jordi Cervelló
Gràcies pel teu escrit! Una abraçada molt forta.