La pintura russa i Ilià Repin

Gairebé mai es parla de la pintura russa. El segle XIX, en especial la segona meitat, els compositors russos van adquirir fama mundial. La pintura, en canvi, va quedar relegada, tot i haver-hi artistes d’un nivell altíssim, creadors d’obres extraordinàries, ja fos dins d’un estil realista, com expressionista. La pintura no viatge. Aquest pot ser un dels motius pel poc coneixement que hi ha d’artistes que haurien de ser molt més coneguts.

Segur que a internet trobareu molta informació. Jo em limitaré a fer algunes referències. Per a mi, el màxim representant és Ilià Repin (1844-1930), possiblement el més genial dels artistes russos d’aquesta època, i a qui més hem de relacionar amb els músics d’aquesta època, especialment Mussorgsky, de qui va pintar un retrat sobradament conegut. Altres noms serien els d’Alexei Savrasov (1830-1897), paisatgista extraordinari i de gran refinament. Ivan Kramskói (1837-1887), conegut sobretot com a retratista. A través de les seves obres aconseguia obtenir una expressió que reflectia l’ànima del retratat. Arjip Kuindzhi (1842-1910), un altre paisatgista de gran valor, considerat el mestre del paisatge “psicològic”. I, finalment, Víktor Vasnetsov (1848-1926), especialista en temes religiosos i mitològics, que va destacar com a gran il·lustrador de contes. Evidentment, hi ha més noms dignes de ser esmentats, però he escollit aquests només a tall d’exemple.

Ilia Repin era d’origen ucranià. Ell va ser un dels precursors del que es va anomenar la democratització de l’art. Un realisme d’estil rus, i de contingut psicològic. Repin va començar les seves experiències amb un pintor d’icones, per després ingressar a l’Acadèmia de Sant Petersburg. Pertanyia al moviment artístic conegut com a Peredvizhniki (Itinerants), que apropava l’art revolucionari a les masses. Va pintar molt, i alguns dels seus retrats són realment excepcionals. Esmentaré només algunes de les seves millors obres, conegudes però encara poc difoses. En primer lloc, Els sirgadors del Volga (1870-73), que representa uns jornalers caminant pel Volga mentre arrosseguen les seves embarcacions. Un altre quadre realment impactant és Ivan El Terrible i el seu fill (1885). És d’una força increïble, i representa un fet monstruós: Ivan, sense voler, mata el seu fill en una de les seves constants enrabiades. A la pintura es pot veure com abraça horroritzat el seu fill, que està agonitzant. El rostre d’Ivan impacta pel seu realisme.

Cal recordar també la sèrie de quadres de grans compositors que Repin va fer de noms com l’esmentat Mussorgsky, i també de Rimski-Kórsakov, Borodin, Glinka, Glazunov o Anton Rubinstein. Retrats de primer ordre. També trobem obres a priori insignificants, com el retrat d’una nena pescadora de l’any 1875, que són realment meravellosos.

Per a mi, l’obra més espectacular és sens dubte la que va fer el 1900. Es tracta d’una gran pintura que representa una sessió solemne del Consell d’Estat de l’Imperi Rus. És la prova definitiva del seu domini de l’espai i de la perspectiva, que dóna la impressió de ser un relleu.

Jordi Cervelló

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

LA PINTURA RUSA E ILIÁ REPIN

Poco se habla de la pintura rusa. Mientras que en el siglo XIX, y en especial durante la segunda mitad, los compositores rusos adquieren renombre internacional y sus obras se interpretan con frecuencia, la pintura rusa de esa época no ha merecido hasta ahora la misma atención que la música. Quizá porqué no viaja. Existen pintores de muy alto nivel, que deberían conocerse como es debido. Haré un breve repaso sobre el tema, pero si hay alguien interesado en conocer a fondo lo que ocurrió en pintura, es menester entrar a fondo con las publicaciones especializadas. Yo he escogido como representante al pintor y escultor Iliá Repin, un hombre extraordinario, con un dominio absoluto de su arte. Repin, posiblemente el más genial de entre los artistas rusos de esta época, es conocido sobretodo por el retrato que hizo de su amigo Mussorgsky, absolutamente conmovedor. 

Otros nombres son los de Alexei Savrasov (1830-1897), paisajista de gran refinamiento. Ivan Kramskói (1837-1887), conocido como retratista que supo obtener una expresión que reflejaba el alma del retratado. Arjip Kuindzhi (1842-1910), también paisajista de gran valor, considerado el gran maestro del paisaje psicológico. Y, finalmente, Víktor Vasnetsov (1848-1926), especialista en temas mitológicos y religiosos, destacó sobretodo como experto ilustrador de cuentos para la infancia. Evidentemente hay aún más nombres que merecerían ser tenidos en cuenta. He elegido a los mencionados, como botón de muestra.

Iliá Repin era de origen ucraniano. Fue uno de los precursores de la llamada democratización del arte. Era también escultor. Su obra está inscrita en el realismo de estilo ruso, de contenido psicológico. Repin comenzó tuvo su primera experiencia con un pintor de iconos, para más adelante ingresar en la Academia de San Petersburgo. Perteneció al movimiento artístico conocido como Peredvizhniki (Itinerantes), que acercaba el arte revolucionario a las masas. Repin pintó mucho, destacando en los retratos, que son realmente excepcionales. Me gustaría destacar algunas de sus obras, como por ejemplo ‘Los sirgadores del Volga’ (1870-73), en la que se pueden observar una serie de jornaleros arrastrando las embarcaciones. Otro retrato realmente impactante es ‘Ivan El Terrible y su hijo’ (1885), obra de una fuerza increíble, sobre un hecho monstruoso. Ivan, sin querer, mata a su hijo, en uno de sus constantes ataques de ira. En la pintura se le puede ver horrorizado, mientras su hijo agoniza. El rostro de Ivan es de un realismo total.

En la serie de cuadros que hizo sobre grandes compositores, además de Mussorgsky, también hay Rimsky-Kórsakov, Borodín, Glinka, Glazunov, o Anton Rubinstein, en la doble faceta de compositor y director de orquesta. Pintó además a numerosos escritores, sobretodo a Tolstoi. Pero su obra más espectacular es sin duda la que realizón en 1900. Se trata de una gran pintura, que representa una solemne sesión del Consejo de Estado del Imperio Ruso. Es la prueba definitiva de su dominio pictórico, tanto del espacio como de la perspectiva, la cual cosa da la impresión de estar frente un relieve. 

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s