L’Orquestra Pau Casals (II)

El dia que va començar la gran aventura va ser el 13 d’octubre de 1920. Pau Casals va dirigir un programa format per la Tercera Suite de Bach, la Simfonia núm. 8 de Beethoven, Ma mère l’Oye de Ravel i Els Preludis de Liszt. Aquella primera sèrie va concloure el 30 de maig de 1921, amb la Tercera Simfonia de Brahms i la Pastoral de Beethoven i Don Quixot de Strauss -amb el mateix Pau Casals com a solista-, al programa.

En la següent temporada, iniciada el mes d’octubre d’aquell any 1921, ja va tenir lloc el primer gran esdeveniment: la presència del director d’orquestra rus Serge Koussevitzky, que entre els mesos de març i abril de 1922 va dirigir quatre concerts amb obres importants del gran repertori rus. Koussevitzky poc temps després seria nomenat director de la Simfònica de Boston.

Cal dir que, a més de grans figures internacionals de la composició i la interpretació, Casals convidava músics de casa, com era el cas del violoncel·lista Gaspar Cassadó o el violinista Joan Manén. Cal remarcar especialment, però, la valuosíssima programació d’obres catalanes durant els 17 anys d’activitat de l’orquestra. Aquell fet va generar una mena de corpus compositiu català, que el públic va agraïr, moltes vegades amb gran entusiasme. Joan Lamote de Grignon, Joan Manén, Enric Granados, Isaac Albéniz, Ricard Lamote de Grignon, Frederic Mompou, Joaquim Serra, Juli Garreta, Joaquim Zamacois…, de qui es presentaven noves obres o bé se’n repetien, cosa que succeïa molt habitualment. El suport de Pau Casals va ser clau per donar a la nostra música la consideració de quelcom ja establert. Catalunya, per fi, tenia una base d’obra simfònica pròpia. Cal subratllar que era un fet històric, ja que fins aleshores mai abans s’havia produït al nostre país res semblant. El Romanticisme pràcticament havia passat de llarg.

Coberta

Programa inaugural · Font: Centre de Documentació de l’Orfeó Català

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s