En record de Janos Starker

Janos Starker

La desaparició del gran violonchelista Janos Starker es molt recent. Va morir a Indiana el 28 d’abril. Havia nascut a Budapest l’any 1924. Va ser un dels més grans violoncel·listes de la seva generació, a més d’un pedagog únic, faceta que va exercir en cos i ànima des de la Universitat de Bloomington.

Penso en ell. Penso en el seu tràgic passat. Era jueu. Va sobreviure després d’estar en un camp de concentració nazi. Però no així els seus dos germans grans, que eren violinistes. Aquests foren assassinats. Janos Starker decideix abandonar el seu país l’any 1946, en plena ocupació soviètica. Al cap de dos anys decideix instal·lar-se als Estats Units. Primer a Dallas, i poc després a Xicago, on ocuparia el càrrec de primer violoncel de la famosa orquestra que en aquells moments dirigia Fritz Reiner, també hongarès.

Va ser sens dubte un exemple de superació, en el sentit que perdre dos germans de manera tan brutal podia portar-lo perfectament a un estat d’angoixa constant. Si més no, a una manca d’il·lusió per afrontar el llarg camí que li quedava. Però el seu caràcter fort, positiu i optimista el va fer sobreviure. I de quina manera! Es va convertir ràpidament en un dels millors violoncel·listes del moment, i a la vegada en un pedagog extraordinari.

A Bloomington ha deixat un record inesborrable, on les seves classes eren autèntiques festes musicals. Irradiava una simpatia enorme, era molt clar en les seves observacions i, sobretot, eficaç. No sempre un gran solista és un bon mestre. Per això recomano un vídeo extraordinari, editat ja fa uns anys, que es titula ‘Starker Artist Teacher‘ (al final d’aquest article el trobareu). Dura una hora i és fascinant. Pels violoncel·listes, imprescindible. Starker aconsegueix en un temps absolutament breu exposar els trets més importants de la tècnica del violoncel, que explica mitjançant un total coneixement físic i muscular del cos. Impacta la simplicitat de les seves paraules i la ràpida sintonia que troben amb els estudiants assistents, que més que en una classe es veuen immersos en un clima d’alegria musical.

Jordi Cervelló

.

La desaparición del gran violonchelista Janos Starker es muy reciente. Murió en Indiana el pasado 28 de abril. Había nacido en Budapest en 1924. Fue uno de los más grandes violonchelistas de su generación, además de un pedagogo único, faceta que ejerció en cuerpo y alma en la Universidad de Bloomington. Pienso en él. Pienso en su trágico pasado. Era judío. Sobrevivió después de estar confinado en un campo de concentración nazi, no así sus hermanos mayores. Ellos murieron asesinados por los nazis. Janos Starker decide su país en 1946, en plena ocupación soviética. Al cabo de dos años decide instalarse en los Estados Unidos. Primero en Dallas y poco más tarde en Chicago, donde ocuparía el cargo de primer violonchelo de la famosa orquesta que entonces dirigía Fritz Reiner, también húngaro.

Sin duda fue un ejemplo de superación, en el sentido de que perder dos hermanos de manera tan brutal podría haberle llevado perfectamente a un estado de angustia constante. Como también a una falta de ilusión para afrontar el largo camino que le quedaba. Sin embargo, su carácter fuerte, positivo y optimista, fue lo que le hizo sobrevivir. I de que manera! Se convirtió rápidamente en uno de los mejores violonchelistas del momento, a la vez que en un pedagogo extraordinario.

En Bloomington ha dejado un recuerdo imborrable. Sus clases eran auténticas fiestas musicales. Irradiaba una simpatía enorme, era muy claro en las observaciones y sobretodo, eficaz. No siempre un gran solista es un buen maestro.

Pues bien. Recomiendo un video extraordinario conocido de hace años que lleva por título ‘Starker Artist Teacher‘. Dura una hora y es fascinante. Para los violonchelistas, imprescindible. Starker consigue en un tiempo absolutamente breve exponer las características más importantes sobre la técnica del violonchelo que explica mediante un total conocimiento físico y muscular de nuestro cuerpo. Impacta la simplicidad de sus palabras, que encuentran una rápida sintonía en los estudiantes asistentes, que lejos de una clase se ven inmersos en un clima de alegría musical.

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s