Doncs sí. El clarinetista Benny Goodman és un dels artistes que més m’han agradat, de jove i no tan jove. Era un músic completíssim. Transformava el clarinet en un instrument ple d’innovacions tècniques alhora que el dotava d’una gran expressivitat. Famós per la seva banda, i també per les seves incursions en el món de la música clàssica. L’any 1938 va encarregar una obra a Béla Bartók. Acabarien sent els Contrasts, per a clarinet, violí i piano. També va encomanar concerts a compositors tan coneguts com Paul Hindemith, Aaron Copland o Malcolm Arnold, a l’hora que interpretava el Concert per a clarinet i orquestra de Mozart, del que es pot trobar un enregistrament amb la Simfònica e Boston.
Benny Goodman va néixer a Xicago l’any 1909 i va morir a Nova York el 1986. L’anomenaven “El rei del swing”. Fill d’emigrants jueus procedents de Polònia, va ser el novè de dotze germans. Començà a tocar el clarinet a la sinagoga als 10 anys, i als 12 feia el seu debut en concert. Va abandonar l’escola per dedicar-se exclusivament al clarinet. El 1925 s’uní a la banda de Ben Pollak, amb qui va fer un seguit d’enregistraments. Temps després deixaria la banda i es traslladaria a Nova York, per a treballar com a músic independent.
L’any 1934 va firmar un contracte amb la Columbia Records i començà a fer els primeres enregistraments ja d’una certa qualitat. Després d’actuar a la sala Billy Rose’s Music, va voler crear una orquestra estable. Al cap de pocs mesos firmà un contracte radiofònic amb el Saturday Night Let’s Dance, de l’NBC. Un any més tard faria una gira pels Estats Units, aconseguint un èxit espectacular al Palomar Ballroom, prop de Los Angeles. Els èxits se succeirien de manera continuada. L’any 1937 comencen les col·laboracions amb la cantant Ella Fitzgerald i el trompetista Harry James. Remarcable va ser també el concert que va oferir al Carnegie Hall de Nova York, el 16 de gener de 1938, en un moment en que les bandes d’Artie Shaw i Glenn Miller eren una seriosa competència.
Cap al 1943, amb l’entrada a la Segona Guerra Mundial dels Estats Units, es van aturar els enregistraments, però en canvi va poder treballar en algunes pel·lícules, tres d’elles estrenades aquell mateix any. El 1944 es veu obligat a dissoldre la seva orquestra, però la reorganitzarà l’any següent, enregistrant per a Capitol Records.
Va tenir gran amistat amb el cèlebre vibrafonista Lionel Hampton, i no cal dir amb altres noms mítics del jazz, com l’esmentada Ella Fitzgerald, Gene Krupa, Peggy Lee, etc. Juntament amb Artie Shaw (jueu), Django Reinhardt (gitano) i Lionel Hampton (negre), es va convertir en un dels símbols de la tolerància, que feia una música sense prejudicis.
Al portal YouTube podem trobar-hi molts enregistraments. Val la pena escoltar, per exemple, el tercer moviment de Contrasts, de Bartók, una important obra de cambra del gran compositor hongarès, que interpreta al costat del mateix autor al piano, i del violinista Joseph Szigeti.El veritable Benny Goodman, però, jo crec que el trobem al famós Sing, Sing, Sing, del 1935, amb un grup de metalls i percussió realment impressionant. També podem trobar-hi el simpàtic Minnie’s in the Money, en el que també s’exhibeix com a cantant. Però el que realment val la pena és el disc que va gravar la Columbia al Carnegie Hall de Nova York. Hi podem trobar 10 minuts molt ben escollits.
Jordi Cervelló
.[
EL GRAN BENNY GOODMAN
Pues sí. El clarinetista Benny Goodman es otro de los artistas que me gustaban cuando era joven. Naturalmente sigue gustándome. Era un músico completísimo. Transformaba el clarinete en un instrumento lleno de innovaciones técnicas, a la vez que lo dotaba de una gran expresividad. Famoso por su banda pero también por sus incursiones en el campo de la música clásica. En el año 1938 encargó una obra a Béla Bartók que acabarían siendo sus “Contrastes” para clarinete, violín y piano. También encargó conciertos para clarinete y orquesta a grandes autores como Aaron Copland, Paul Hindemith y Malcolm Arnold. Además interpretaba el conocido ‘Concierto para clarinete y orquesta’ de Mozart, del que existe una versión con la Sinfónica de Boston.
Benny Goodman nació en Chicago el año 1909 y murió en Nueva York en 1986. Era conocido com “el rey del swing”. Goodman era hijo de emigrantes judíos procedentes de Polonia, y el noveno de doce hermanos. Comienzó a tocar el clarinete en la sinagoga a los 10 años e hizo su debut a los 12. Al poco tiempo abandonaría la escuela para dedicarse exclusivamente al clarinete. En 1925 se unió a la banda de Ben Pollak, con la que hizo una serie de grabaciones. Después dejaría la banda y se trasladaría a Nueva York, donde trabajaría a partir de entonces como músico independiente.
En mayo de 1934 firmó un contrato con Columbia Records y empezaron sus verdaderas grabaciones, ya de mejor calidad. El paso por la sala Billy Rose’s Music Hall, le animó a crear una orquesta estable. Pocos meses más tarde firmaría un contrato radiofónico con el Saturday Night Let’s Dance de la NBC. En 1935 realiza una importante gira por Estados Unidos, consiguiendo un éxito espectacular en el Palomar Ballroom, cerca de Los Angeles. Sus éxitos seguirían de manera continuada y en 1937 empieza a colaborar con la cantante Ella Fitzgerald y el trompetista Harry James. Otro éxito importante fue el conseguido en el Carnegie Hall el 18 de enero de 1938, momento en que comenzaba a tener ya una serie de competencia con las bandas de Artie Shaw y Gleen Miller.
Hacia el año 1943 y con la entrada de los Estados Unidos en la Segunda Guerra Mundial, dejó de grabar discos pero trabajó en algunas películas estrenadas ese mismo año. En 1944 se ve obligado a disolver su orquesta pero la vuelve a activar al año siguiente para grabar en Capitol Records.
Benny Goodman colaboró con el célebre vibrafonista Lionel Hampton, y también con otros nombres míticos del jazz, como la ya nombrada Fitzgerald, Gene Kgrupa, Peggy Lee, etc. Junto a Artie Shaw (judío), Django Reinhardt (gitano) y Lionel Hampton (negro), se convirtió en uno de los símbolos de la tolerancia, que hacía música sin prejuicios.
Son muchas las grabaciones que podemos encontrar de Benny Goodman en YouTube. Destacaría, por ejemplo, la grabación histórica de ‘Contrasts‘ de Béla Bartók, una obra habitual del repertorio camerístico, interpretada por el mismo compositor al piano y el violinista Joseph Szigeti. También el famoso ‘Sing, Sing, Sing‘, de 1935, con un grupo de metales y percusión realmente impresionante. Además, el simpático ‘Minnie’s in the Money‘, en el que también canta, con su particular estilo, y sobretodo recomiendo la grabación en vinilo que grabó para la Columbia del Concierto del Carnegie Hall de 1938.
Jordi Cervelló