Ferruccio Busoni, una breu història

Busoni cap al 1895

Busoni cap al 1895

El nom de Ferruccio Busoni és familiar entre els pianistes, i de manera especial per la seva voluminosa dedicació a l’obra de Johann Sebastian Bach. En canvi, es coneix molt poc la seva obra original, ja sigui pianística, de cambra o simfònica. Per al públic en general és un nom que, si més no al nostre país, no es coneix gens, en cap d’aquests aspectes.

Quan jo era jovenet, m’agradava un llibre dedicat a ell on apareixien diverses fotografies. Tenia un cap noble i un rostre realment atractiu. Dalt de l’escenari deuria ser impactant. Va ser un dels més grans pianistes del seu temps. Va néixer a la localitat italiana d’Empoli el dia 1 d’abril de 1866 i va morir a Berlín l’any 1924. El seu pare era clarinetista i la seva mare, Anna Weiss, originària de Baviera. L’any 1878 es va establir a Graz, on va iniciar seriosament els estudis musicals amb Wilhelm Mayer, un professor excepcional, que el va fornir dels coneixements necessaris per a obtenir una sòlida preparació.

Busoni tenia un esperit romàtic, tot i que se’l considerava un dels fundadors de l’escola moderna de piano, que va néixer entre final del segle XIX i principi de XX. Precursors d’ell foren Anton Rubinstein i Theodor Leschetizky, ambdós nascuts el 1830. De la seva generació, també van destacar Ignacy Paderewski, Joseph Levine i Józef Hofmann.

Ferruccio Busoni era un intèrpret imprevisible, amb una manera de tocar monumental, excèntrica. Predicava la necessitat de ser respectuós amb els compositors, però a l’hora de la veritat podia canviar algunes notes o alterar passatges segons la seva manera. D’altra banda, no tocava sentimentalment sinó que abolia l’arbitrarietat romàntica. Era un intèrpret colossal de Liszt, i gran part de la seva vida la va dedicar a la composició, reservant un ampli espai a l’obra de Bach.

Tenia una flexibilitat innata i feia el que volia amb el teclat, com per exemple tocar a una velocitat extrema llargues sèries d’octaves i acords, exclusivament amb el dit polze. No estudiava més que quatre hores al dia. A més, recomanava un descans després de cada hora i resoldre els problemes tècnics o d’expressió sense la necessitat de seure al piano.

Igual que Liszt, Busoni també va ser un gran mestre del piano. És sabut que Liszt imposava repetides lectures amb molta cura, abans de la seva execució. Després d’una lectura general, començava el treball de veritat. Primer feia tocar l’obra sense ritme, després amb ritme i, per acabar, treballava les dinàmiques.

Busoni explica que, mentre treballava a Weimar, feia dos cursos setmanals i que acabava l’execució de tots els pianistes, seient en una cadira, fent una discussió general entre el mestre i l’alumnat. De tant en tant, però, s’aixecava i anava al piano, per a executar un passatge determinat i mostrar com s’havia de resoldre.

Els seus escrits són una part important de la seva vida. Feia apologia directa sobre la superació total de la sonoritat tradicional, superar la rutina musical. El seu esperit reflexiu ha quedat per escrit en la seva obra Nova estètica de la música, publicat l’any 1907.

Busoni, quadre de Roberto Boccioni

Busoni, quadre de Roberto Boccioni

Busoni, el compositor

Igor Stravinsky va considerar Ferruccio Busoni com un dels precursors de la ideologia musical contemporània. Afortunadament ens han arribat gran quantitat de partitures seves. Algunes més conegudes que d’altres, però en conjunt no se li ha fet justícia. Gràcies a les transcripcions que va fer per a piano de la música de Bach, se’l respecta i molt, però és evident que té altres obres de molta importància. També com Liszt, li agradava molt transcriure i fer revisions d’òperes o simfonies d’altres autors. Pel que fa a obres originals, destaca la seva òpera Doktor Faust, sobre un text de Christopher Marlowe. També destacaria el grandiós Concerto Fantasia, per a piano, cor i orquestra; el Concert per a violí i orquestra, Indianisches Tagebuch, la Fantasia contrapuntística per a dos pianos; els dos quartets de corda, les dues sonates per a violí i piano, les Sis sonatines per a piano, i moltes més obres per a aquest instrument.

El seu Bach apareix sota la denominació Bach-Busoni. Són set volums que no falten en la majoria de conservatoris d’arreu del món. Busoni va estudiar intensament durant vint anys l’obra de Bach. Era una passió. Podem trobar-hi arranjaments d’El clave ben temperat, les Variacions Goldberg, la Fantasia cromàtica i fuga, la Fantasia contrapuntística -inspirada en la darrera fuga impompleta de L’art de la fuga-; la Ciaccona per a violí -que molts dels grans pianistes han interpretat alguna vegada- o el Concerto italiano, entre d’altres.

Gravacions

Recomano la troballa que representa escoltar una gravació de Busoni mateix interpretant l’Estudi d’execució transcendental núm. 5 (Feux Follets) de Franz Liszt. Igualment, la seva versió de la Ciaccona de Bach, que ell mateix va transcriure per a piano. També la seva impressionant transcripció de la Toccata, Adagio i Fuga de Bach, en versió de Vladímir Horowitz, i dues obres més representatives: la Indianische Fantasie per a piano i orquestra, i la deliciosa Berceuse Elegíaca, en versió de Sergiu Celibidache i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Berlín.

Jordi Cervelló

FERRUCCIO BUSONI, UNA BREVE HISTORIA

El nombre de Ferruccio Busoni es familiar entre los pianistas y de manera especial por su voluminosa aportación con la obra de Bach. En cambio, su obra original es poco conocida, tanto la relacionada con la música de cámara como la sinfónica o incluso la ópera.

Cuando yo era joven me gustaba leer y observar un libro sobre su vida en el que aparecían fotografías de este gran pianista. Tenía una cabeza noble y un rostro muy atractivo. Siempre pensé el gran efecto que debería producir en el escenario. Fue uno de los grandes pianistas de su época.

Había nacido en la localidad italiana de Empoli el 1 de abril de 1866, y murió en Berlín en 1924. Su padre era clarinetista y su madre, Anna Weiss, de origen bávaro. En el año 1878 se estableció en Graz, donde inició seriamente los estudios musicales con Wilhelm Mayer, profesor excepcional que lo nutrió de los conocimientos necesarios para obtener una sólida preparación . También fue alumno de Reinecke.

Busoni tenía un espíritu romántico, aunque se le considera uno de los fundadores de la escuela moderna de piano, que tuvo lugar entre finales del siglo XIX y principios del XX. Precursores de dicha escuela fueron Anton Rubinstein y Theodor Leschetizky, ambos nacidos en 1830. De su generación destacan los nombres de Ignacy Paderewsky, Joseph Levine y Joseph Hoffman.

Ferruccio Busoni era un intérprete imprevisible, en su manera de tocar el piano. Monumental y excéntrico a la vez. Predicaba la necesidad de ser respetuoso con los compositores pero a la hora de la verdad podía cambiar algunas notas o alterar pasajes según su manera de entender la obra. Lejos del sentimentalismo, abolía la arbitrariedad romántica. Era un colosal intérprete de Liszt, y gran parte de su vida la dedicó al estudio de la obra de Johann Sebastian Bach. 

Tenía una flexibilidad innata y hacía lo que quería con el teclado, como por ejemplo tocar a una velocidad extrema largas series de octavas y acordes exclusivamente con el movimiento de su muñeca. No estudiaba más de cuatro horas al día y recomendaba un descanso entre hora y hora, además de resolver problemas de expresión o técnicos apartado del piano.

Como en el caso de Liszt, Busoni también fue un gran maestro del piano. Es sabido que Liszt imponía repetidas lecturas con mucha precaución antes de su ejecución. Hacía tocar la obra sin ritmo al principi. Después con ritmo, y a continuación incorporaba las dinámicas.

Mientras, Busoni explica que mientras enseñaba en Weimar hacía dos cursos semanales y acababa la ejecución de todos los pianistas sentándose juntos, con una discusión general, entre maestro y alumnado. A veces Busoni se levantaba y tocaba un pasaje determinado en el piano, explicando la manera de resolverlo. Sus escritos forman una parte muy importante de su vida. De todos ellos, merece la pena destacar la ‘Nueva estética de la música’, escrito en 1907, en el que aboga por superar la sonoridad tradicional y evitar la rutina musical.

BUSONI COMPOSITOR

Busoni, a quien Stravinsky consideró precusor de la ideología musical contemporánea, ha dejado escrita mucha música para todo tipo de géneros. Hay obras que son conocidas, aunque desgraciadamente en nuestro país es raro ver programada alguna. De sus composiciones originales, destacaría la ópera ‘Doktor Faust’, sobre un texto de Christopher Marlowe, el grandioso ‘Concierto para piano, coro y orquesta’. También el ‘Concierto para violín y orquesta’, ‘Indianisches Tagebuch’, los dos cuartetos de cuerda, las dos sonatas para violín y piano, además de las ‘6 Sonatinas’ para piano, y un buen número de piezas para dicho instrumento. Evidentemente entre estas últimas figuran sus famosas transcripciones o adaptaciones.

Su Bach, llamado habitualmente ‘Bach-Busoni’, es de suma importancia. Busoni estuvo más de 20 años investigando y penetrando de manera casi obsesiva en el grandioso material de Bach, con el que descubrió una fuente de inspiración, dada su innata imaginación pianística. Este corpus está formado por siete volúmenes, siempre presentes en cualquier conservatorio del mundo. Aquí tenemos ‘El clave bien temperado’, las ‘Variaciones Goldberg’, la ‘Fantasía contrapuntística’ para dos pianos -inspirada en la última e incompleta fuga de ‘El arte de la fuga’, la ‘Fantasía cromática y fuga’, la ‘Ciaccona’, para violín solo -que muchos grandes pianistas han interpretado alguna vez-, el ‘Concerto italiano’, etc.

GRABACIONES

Recomiendo el hallazgo que supone escuchar una grabación del mismo Busoni, interpretando el ‘Estudio de ejecución trascendental nº5 (Feux Follets)‘, de Franz Liszt. Así mismo, la versió que el mismo hace de su transcripción para piano de la Ciaccona de Bach. También, la impresionante transcripción de Toccata, Adagio y Fuga de Bach, con Vladimir Horowitz, y dos obras representativas suyas: ‘Indianische Fantasie‘, para piano y orquesta; y la deliciosa ‘Berceuse Elegíaca‘, con Sergiu Celibidache y la Orquesta Sinfónica de la Radio de Berlín.

Jordi Cervelló

Deixa un comentari