El correbous

Foto d'animanaturalis.org

Foto d’animanaturalis.org

La tradició del correbous ve de lluny. Ja se celebrava a l’Edat Mitjana i de fa molts anys se segueix celebrant com una festa que per a mi forma part també de la barbàrie humana. Els correbous es fan principalment a la zona de València i al sud de Catalunya, a les Terres de l’Ebre, encara que darrerament també ha entrat en poblacions sense tradició o molt poca. Tant els toros com els correbous són un espectacle per a uns i un patiment per d’altres. Evidentment, sempre els he considerat una salvatjada indigna d’un poble que vol passar per culte.

Ja fa temps, es va establir una normativa que deia que els animals no serien maltractats. Ningú en fa cas i el tracte que reben els animals és infame. Partits polítics com CiU, PSC o ERC, que van obtenir la majoria per abolir la “corrida”, no van fer el mateix amb el correbous. Va ser clarament una decisió política, per no perdre vots. Amb l’excusa que a l’animal no se’l maltractava, es van decantar a favor de seguir amb aquest espectacle. Per a mi aquest és un fet imperdonable.

Bou capllaçat · Foto de naciodigital.cat

Bou capllaçat · Foto de naciodigital.cat

Explico una mica en que consisteix el correbous. Hi ha dos tipus de correbous, dos tipus de tortura. Una d’elles s’anomena “el bou embolat”, i l’altra “el capllaçat”. En el primer, es lliga el bou per les potes i la cua per immobilitzar-lo, amb la finalitat de col·locar-li les torxes o boles inflamables de brea a les banyes. En l’altra modalitat, el bou va lligat amb una corda al davant i una altra al darrera, subjectat pels corredors, que l’arrosseguen pels carrers. No els maten, però que pateixen és increïble. Tot tipus de vexacions. Els embolats pateixen ferides i cremades. Els altres, són objecte de cosses, fins i tot al morro. Aquest és un divertiment adreçat als més joves. Hi ha bous que moren d’angúnia, altres d’infart i n’hi ha que embogeixen. El fet de no matar-los no vol dir res. El tracte és infernal i moren per ells mateixos. El poble, que ho celebra per la Festa Major, ho considera un acte divertit, amè i que val la pena de veure.

Bou embolat · Foto de contra-el-mal-trato-animal.blogspot.com

Bou embolat · Foto de contra-el-mal-trato-animal.blogspot.com

Aquí, a Catalunya, doncs, també tenim uns polítics que considero dignes de denúncia pel fet que no els importi en absolut la polèmica sobre els correbous. A l’Apartat de Disposicions i Normes Generals de Protecció Animal diu clarament “ningú pot provocar patiment, maltractaments, causar-los estats d’ansietat o por”. Aquesta normativa indicaria clarament que el correbous no s’hauria de celebrar, però sembla que els nostres dirigents, els mateixos que condemnen la corrida, no la consideren aplicable a la tradició dels correbous. A l’Apartat de Disposicions per la Protecció Animal es rebutgen denúncies sobre maltractaments concrets però aquests no són tinguts en compte i són arxivats sistemàticament.

Tot i que aquest espectacle no ha arribat a considerar-se una manifestació cultural, com fa el govern espanyol amb la corrida, per a mi és també un esdeveniment del tot menyspreable i inadmissible, ja que es tracta d’un acte de mal gust, infame i impropi d’un país com el nostre.

Amb la no abolició, hi ha agut un augment considerable de correbous en localitats com Vidreres, Roses, Cavanelles o Cardona, per posar alguns exemples, cosa que ha provocat un augment del 66%. “Sense correbous no hi ha festa” és una frase que han dit alguns alcaldes, encara que un 68% de catalans no aprovi la seva pràctica.

La qüestió és que Espanya s’està convertint en el centre mundial de la tortura dels animals.

CORREBOUS Foto del PACMA Partit Animalista

Foto del PACMA, Partit Animalista

Altres aberracions

L’associació Igualdad Animal, a més de la “Corrida”, denuncia també -sempre dins del maltractament animal-, altres martiris que sembla que van en augment i que han de patir les pobres ànimes. Per exemple, condemnen que joves i no tan joves es diverteixin colpejant animals, tirant-los pedres, donant-los patades o perseguint-los amb vehicles de motor, fins a fer-los caure extenuats. També denuncien “encierros” improvisats, al camp, “novilladas” i “becerradas”. Hi ha una campanya a nivell internacional sota el nom ‘Festejos crueles’, que vol fer prohibir fets tan salvatges com aquests. De moment, el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte no s’ha pronunciat i aquestes pràctiques segueixen quedant impunes. Encara afegeixo una barbàrie més, gratuïta i repugnant: ‘La matanza de Afligido’, dins del torneig del Toro de la Vega. D’això en diuen “torneig”, per demostrar que pels participants no és pas un acte cruel, sinó del tot lícit. De pura diversió. I mentrestant, des del Govern Central, silenci.

EL CORREBOUS

La tradición del “correbous” viene de lejos. Ya se celebraban en la Edad Media y desde hace muchos años se siguen celebrando como una fiesta que para mi también forma parte de la barbarie humana. Los “correbous” se hacen principalmente en la región valenciana y el Sur de Catalunya, en las Terres del Ebre. Aunque últimamente también se hacen en poblaciones sin tradición o poca.Tanto los toros como los correbous son un espectáculo para unos y un sufrimiento para otros. Evidentemente, siempre los he considerado una salvajada indigna de un pueblo que quiere pasar por culto.

Hace un tiempo, se estableció una normativa en la que los animales no serían maltratados. No se hace caso de ella y el trato que reciben en el correbous es infame. Partidos políticos como CiU, PSC y ERC, que lograron la mayoría para abolir la “corrida” no hicieron lo mismo con el “correbous”. Fue claramente una decisión política para no perder votos, y así se decidió seguir con este espectáculo con la excusa de que al animal no se le matava. Para mi, del todo imperdonable. 

Explico ahora en que consisten los “correbous”. Hay dos tipos principales: dos clases de tortura. Una de ellas es “el bou embolat” (buey embolado) y la otra “el bou capçallat” (buey ensogado). En la primera se ata el buey por las piernas y la cola para inmovilizarlo con la finalidad de colocarle las antorchas o bolas inflamables de brea en los cuernos.

Mientras que en la otra manera, el buey va atado por una cuerda delantera y otra detrás, sujetada por los corredores que lo arrastran por las calles. No los matan pero padecen de manera increíble todo tipo de vejaciones. Los embolados sufren heridas y quemaduras mientras los otros son objeto de patadas incluso en el morro, divertimiento éste de los más jóvenes. Algunos mueren de angustia, otros de infarto, y los hay que enloquecen. Por lo tanto, el hecho de no matarlos no indica absolutamente nada. Mueren por ellos mismos o quedan sellados para siempre.

El pueblo lo celebra durante el período de Fiesta Mayor. Lo considera un acto divertido, ameno y que vale la pena de ser visto.

En Catalunya, pues, tenemos unos políticos que considero dignos de denuncia por el hecho de que nada les importa la polémica sobre los “correbous”. En el “Apartado de Disposiciones y Normas Generales de Protección Animal” se dice claramente que “nadie puede provocar sufrimiento, malos tratos, causarles estados de ansiedad o miedo”. Esta Normativa indicaría claramente que el correbous no se tendría que celebrar, pero parece ser que nuestros dirigentes, los mismos que condenan la corrida, no la consideran aplicable a la tradición del correbous. En el Apartado de Disposiciones para la Protección Animal, se rechazan denuncias sobre malos tratos, no son tenidas en cuenta y las archivan sistemáticamente.

Aunque este espectáculo no ha llegado a considerarse un hecho “cultural”, pero sí tradicional, para mi es también un acontecimiento despreciable e inadmisible, ya que se trata de un acto infame, de mal gusto e impropio de Catalunya.

Con la no abolición, ha habido un aumento considerable de los correbous en otras localidades catalanas como Vidreres, Roses, Cavanelles o Cardona, por citar algunas, lo que ha provocado un aumento del 66%. “Sin correbous no hay fiesta” es una frase que han dicho algunos alcaldes, aunque un 68% de catalanes no aprueben esta práctica.

La cuestión es que España se está convirtiendo en un centro mundial de tortura hacia los animales.

Otras aberraciones

La asociación Igualdad Animal, además de la “Corrida”, denuncia también -siempre en el ámbito del maltrato de animales- otros martirios que parece que van en aumento y que sufren las pobres almas. Por ejemplo, condenan que jóvenes y no tan jóvenes se diviertan golpeando animales, tirándoles piedras, dándoles patadas o persiguiéndolos con vehículos a motor, hasta que quedan extenuados. También denuncian encierros improvisados en el campo, novilladas y becerradas. Hay una campaña internacional bajo el nombre de ‘Festejos crueles’, que quiere prohibir hechos tan salvajes como esos. De momento, el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte no se ha pronunciado y estas prácticas siguen quedando impunes. Añado aún una barbarie más, gratuíta y repugnante: ‘La matanza de Afligido’, en el torneo del Toro de la Vega. A esto lo llaman “torneo”, para demostrar que para los participantes no se trata de un acto cruel sinó del todo lícito. De pura diversión. Mientras, desde el Gobierno Central, silencio. 

Jordi Cervelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s