L’Orquestra Pau Casals (III)

El primer llistat que s’ha de fer, per entendre la magnitud del projecte de l’Orquestra de Casals, és el dels grans compositors. Resulta sorprenent que Casals aconseguís fer venir precisament els noms més importants d’aquell moment, i alguns d’ells vinguessin en qualitat de director, és a dir, dirigint les seves pròpies obres. Va ser el cas, per exemple, d’Igor Stravinski, que l’any 1924 va dirigir tres programes diferents. L’any següent seria el torn de Richard Strauss, amb tres concerts més. Aquell 1925 Stravinski hi torna, de nou amb tres programes. L’any 1926 apareix Eric Wolfgang Korngold, el 1927, Béla Bartók -interpretant al piano la part solista de la seva Primera Rapsòdia-; el 1929, Arthur Honegger; l’any 1928 ni més ni menys que Serguei Prokófiev, interpretant el seu Concert per a piano i orquestra núm. 3. Vincent D’Indy vindrà també com a director i compositor el 1930. Arnold Schoenberg, que va viure un temps a Barcelona, dirigeix dos concerts el 1931, i també dirigeix dos concerts, el mateix any, el seu deixeble Anton Webern. El 1933 torna Stravinski, per dirigir música seva. I Korngold repeteix el 1934. No cal dir que aquest llistat sembla un somni, vist ara amb la distància, i no entenc com gairebé no s’esmenta. Més endavant escriuré quines obres van interpretar aquests músics històrics.

Font: Centre de Documentació de l’Orfeó Català

L’apartat dels directors d’orquestra també produeix una gran impressió. Alguns d’ells ja havien dirigit Pau Casals, com a violoncel·lista. A més del ja esmentat Koussevitzky, cal destacar els noms de Sir Adrian Boult, Herman Scherchen, Emil Cooper, Otto Klemperer, Alexander Zemlinski, Anton Fleischer, Alfredo Casella, Max von Schillings, Klemens Krauss, Heinrich Laber, Ildebrando Pizzetti…

Pel que fa als intèrprets, el llistat és també extraordinari. Pau Casals, el seu germà Enric i Gaspar Cassadó varen actuar diverses vegades, així com altres intèrprets reconeguts de casa nostra. Els solistes de renom internacional varen ser molt escollits i compromesos amb el projecte de Casals. Cal destacar la clavecinista Wanda Landowska, els pianistes Mieczislav Horszowski -que va actuar varies vegades- i altres intèrprets de piano com Harold Bauer, Blanche Selva, Alfred Cortot, a més dels ja esmentats Bartók i Prokófiev.

Entre els violoncel·listes, a banda de Cassadó, hi trobem Maurice Merechal, Diran Alexanian, Pierre Fournier, Gregor Piatigorsky i Raya Gorbusova. I pel que fa als violinistes, destaquen els dos intèrpretes més grans del moment: Fritz Kreisler i Eugène Ysaÿe, a més de Samuel Dushkin, Louis Krasner, Jacques Thibaud, Jelly D’Arany…

Font: Centre de Documentació de l’Orfeó Català

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s